Deze 7 mythes over rimpels geloof je maar beter niet

260

Tuurlijk willen we allemaal zo lang mogelijk rimpelvrij door het leven stappen. Maar weten we wel de waarheid over rimpels? En geloven we al te vaak niet de verkeerde informatie over hoe je al dan niet rimpels krijgt?

S

Mythe 1: je krijgt rimpels omdat dat genetisch bepaald is

In feite is de zon de hoofdoorzaak van het krijgen van rimpels. Ja, genetische aanleg zal wellicht ook wel een rol spelen, maar vooral de opgelopen zonneschade is verantwoordelijk voor de lijntjes en kraaienpootjes.

De les die we daaruit trekken: zonnecrème is een must, altijd!

Mythe 2: mensen met een vette huid krijgen minder rimpels

Eigenlijk bestaat er geen  bewijs dat dit waar zou zijn. Misschien is het maar een indruk, of misschien zijn mensen met een vette huis inderdaad minder gevoelig voor het krijgen van rimpels.

Hoe dan ook: een vette huid mag geen excuus zijn om geen hydraterend product te gebruiken. Elke huid, ook een vette, is erbij gebaat voldoende gehydrateerd te worden.

Mythe 3: hoe meer rimpelcrème je gebruikt, hoe vlugger je resultaat zal zien

No way. Je komt misschien in de verleiding om extra veel anti-rimpelcrème te gebruiken om die lijntjes vlugger uit te wissen. Maar: jouw huid kan maar een beperkte hoeveelheid crème opnemen, en teveel beauty producten smeren kan zorgen voor huiduitslag, rode vlekken, irritatie en overgevoeligheid. Gewoon een matige toets crème gebruiken is voldoende.

Mythe 4: zodra je resultaat ziet, hoef je de anti-rimpel producten niet meer te gebruiken

De waarheid is: niets zal rimpels uitwissen of tegenhouden. Besef dat je ouder wordt, ook je huid, en geen enkel product kan daar iets aan doen.

Wat je wél kan doen, is de schade beperken door de best mogelijke dagelijkse verzorging, en rimpels optisch verdoezelen.

Mythe 5: Eens je een product gevonden hebt dat werkt voor jou, moet je dat altijd blijven gebruiken

Eigenlijk is het een goed idee om regelmatig eens een ander product te proberen: onze huid is geen constant gegeven maar verandert naargelang de seizoenen en met ouder worden. Bovendien staat de wetenschap niet stil en worden de schoonheidsproducten almaar beter en efficiënter. Jarenlang aan één product blijven vasthangen, is dus niet zo’n goed idee.

Mythe 6: hoe meer een product kost, hoe beter het werkt

Ook niet waar! De prijs van je anti-rimpelcrème wordt bepaald door de concentratie van de werkzame ingrediënten in het product, het onderzoek dat eraan vooraf ging, de verpakking en marketing, en de winst voor het beautylabel natuurlijk. Kies een crème vooral op basis van wat werkt voor jou, niet omdat het duurder is.

Mythe 7: lachen veroorzaakt rimpels

Moeten wij eens goed om lachen! Tuurlijk, élke gelaatsuitdrukking zorgt vroeg of laat voor plooitjes en lijntjes in de huid, maar die schade is nog altijd minder erg dan wat de zon aanricht met je huid. En vergeet niet: lachen is niet alleen gezond maar maakt mensen ook mooi.