Deze zaken mogen wél ontbreken in je interieur

76

17 FEBRUARI 2014 | Omdat er al genoeg benadrukt wordt welke zaken niet mogen ontbreken in je woning, vinden wij dat het eens tijd is om te zeggen welke spullen je met een gerust hart mag buitenzetten. Want in tegenstelling tot wat iedereen denkt, kan je huis ook best gezellig zijn zonder boeken en cd’s.

WONEN

Je hoeft geen extreme minimalist te zijn om enkele overtollige prullen weg te gooien. Je kan nog steeds een heel gezellige en huiselijke sfeer creëren zonder twee boekenkasten en allerlei prullaria van verschillende reizen. Bovendien beperk je op die manier je ecologische voetafdruk, want kleiner wonen is minder verbruiken.

Je zal het misschien niet leuk vinden, maar in je kleerkast wordt onnoemlijk veel plaats besteed aan spullen en kledij die je nooit draagt. Begin met alle gratis T-shirts die je ooit eens hebt gekregen, weg te gooien – of beter, te doneren. Hetzelfde geldt voor goedkope medailles of een lelijk souvenir. Eigenlijk alles dat niet bruikbaar en/of niet mooi is, mag je meteen weggooien.

Ten tweede is het ook tijd om alle cd’s en dvd’s weg te doen. Alles wat je wilt zien en/of horen is online beschikbaar. Je kan natuurlijk eerst alles uploaden op een externe harde schijf voor je ze weggooit.

Hetzelfde geldt voor boeken, of tenminste voor bepaalde exemplaren. Er zijn drie soorten uitzonderingen: boeken die een emotionele waarde hebben, boeken die gesigneerd zijn door de auteur en boeken die je regelmatig opnieuw leest. Alle andere boeken zullen veel beter nut hebben door ze te doneren in plaats van ze stof te laten vergaren in je kast.

In principe heeft iedereen maximum één of twee goede koffers nodig. Alle andere, vaak oude of half versleten tassen, nemen alleen maar onnodige plaats in. Investeer in een stevige, praktische reiskoffer en je zal al de andere niet missen.

Renske De Maesschalck