Nu de zomer in zicht is, verlangt iedereen om met een cocktail op een zonnig terras te zitten. En als we verschillende trendwatchers mogen geloven, kiezen we deze zomer massaal voor vermout. Maar wat is vermout eigenlijk? En wat zijn de lekkerste cocktails die je ermee kan maken?

Terwijl de hype rond gin nog nazindert, is er al een nieuwe trend gespot als we het over cocktails hebben. Volgens trendwatchers drinken we deze zomer massaal cocktails op basis van vermout. In Barcelona en Londen zijn er al verschillende bars gewijd aan het drankje en de trend komt nu ook onze richting uit. Hoog tijd om hét zomerdrankje van 2016 onder de loep te nemen.

Vermout is een wijn waar extra alcohol en een heleboel kruiden aan worden toegevoegd. De naam van het drankje komt zelfs van een kruid: vroeger gebruikte men alsem (in het Duits: Wermut) om de wijn te aromatiseren. Later bleek dat de toen gebruikte alsem giftige stoffen bevatte en werd het kruid geband, maar de naam bleef hangen.

Vermouth glass with appetizers(foto: istock)

De bekendste vermoutproducent is ongetwijfeld Martini & Rossi. Het bedrijf produceert al meer dan 100 jaar vermout. Het merk is zelfs zodanig bekend dat we ‘Martini’ gebruiken als de verzamelnaam voor vermout, terwijl het eigenlijk een merk is.

Ten slotte bestaan er twee soorten: de droge (kleurloze) vermout en de zoet (rode) vermout. Cocktails op basis van vermout hebben vaak een stevig alcoholpercentage. Af en toe eens een cola tussen die cocktails kan dus zeker geen kwaad.

Stoot vermout deze zomer gin van de troon? Wij zijn nog niet helemaal overtuigd. Wij geven alvast drie receptjes mee om het thuis zelf te testen.

The Classic One: Dry Martini

De Dry Martini is wereldberoemd dankzij het personage James Bond. Hoewel 007 zijn cocktail ‘shaken, not stirred’ wil, smaakt een Martini Dry het beste als je hem roert. De cocktailshaker mag dus in de kast blijven liggen.

Ingrediënten: Martinis with shaker

  • 1.5 cl droge (kleurloze) vermout
  • 6 cl gin
  • Handvol ijsblokken
  • 3 olijven of 1 citroen

Neem een mengglas en giet de vermout en de gin er in. Voeg het ijs toe en roer het drankje goed. Giet de cocktail in een gekoeld Martini-glas en werk af met drie olijven of een stukje citroenschil.

                                                                                  

(foto: istock)

The Popular One: Negroni

De Negroni is ongetwijfeld de populairste cocktail op basis van vermout. Hij is gemakkelijk te maken en heeft een mooi evenwicht tussen bitter en zoet (als hij goed gemaakt is tenminste).

Negroni

Ingrediënten:

  • 3 cl zoete (rode) vermout
  • 3 cl gin
  • 3 cl Campari
  • Handvol ijsblokken
  • Een appelsienschijfje

Giet de vermout, gin en Campari in een mengglas en voeg de ijsblokken toe. Roer het drankje een 10-tal seconden en giet het in een Old Fashioned glas. Werk de cocktail af met het appelsienschijfje.

 

 

 (Foto: Pinterest)

The Exotic One: El Presidente

De El Presidente is 1 van de bekendste Cubaanse cocktails. Het is een misverstand dat het drankje vernoemd is naar de beruchte Cubaanse president Castro. Het drankje bestaat al sinds 1935, Castro was toen 9 jaar. Naar welke president de cocktail wel vernoemd is, blijft een groot geheim.

Ingrediënten: Presidente

  • 2 cl droge (kleurloze) vermout
  • 4.5 cl Cubaanse rum
  • 2 cl Grand Marnier
  • Een scheutje grenadine
  • Handvol ijsblokken
  • Zeste van appelsien

Giet de vermout, rum en Grand Marnier in een shaker en voeg de ijsblokken toe. Schud een tiental seconden met de shaker en giet de cocktail in een Martini-glas. Werk af met de zeste van appelsien.

(Foto: Pinterest)

Schol!