Diane von Furstenberg viert de wrap dress

555

28 NOVEMBER 2013 | Zeggen dat Diane von Furstenberg (66) al even meedraait in de mode is een understatement van formaat. De iconische wrap dress die haar beroemd maakte, viert dan ook al haar veertigste verjaardag. Om DvF én de wikkeljurk in stijl te feliciteren, is er de tentoonstelling ‘Journey of a dress’ in Los Angeles én – ook dichter bij huis – de jubileumcollectie Pop Wrap.

257537S08

Diane von Furstenberg op de cover van Newsweek in 1976

Het icoon

De Wrap Dress is in veertig jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest iconische modeitems en kan zich volgens velen meten met Coco Chanels Little Black Dress. Het ontwerp sierde intussen al de beroemde lijven van Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale, Madonna, Tina Brown, Jessica Alba, Susan Sarandon en Jennifer Lopez. Ook Catherine, de hertogin van Cambridge en Michelle Obama werden al in de jurk gespot.

De wikkeljurk was oorspronkelijk echter niet voor de ‘rich and famous’ bedoeld. Diane von Furstenberg wilde een jurk voor de werkende vrouw ontwerpen. Midden jaren 1970 had de wrap dress de look van de Amerikaanse vrouw helemaal veranderd. Het veelzijdige kledingstuk was zowel een comfortabele zakenoutfit als een elegante avondjurk. Door aan de noden van de groeiende groep van carrière-minded vrouwen tegemoet te komen, werd Diane von Furstenberg één van de invloedrijkste mensen in de modewereld. Tegen 1976 had de ontwerpster al vijf miljoen wikkeljurken verkocht en stond ze op de covers van Newsweek en The Wall Street Journal. Ook vandaag nog flatteert de wikkeljurk elke lichaamsvorm en is het een elegant, multi-inzetbaar kledingstuk voor elke gelegenheid.

De reis van een jurk

De jurk waarmee het allemaal begon, viert Diane von Furstenberg met de tentoonstelling ‘Journey of a dress’. Op 10 januari 2014 gaan de deuren van het historische Wilshire May Company-gebouw in LA feestelijk open.

Op de veertigste verjaardag van de wikkeljurk, zorgt deze tentoonstelling voor een retrospectieve met vintage- en eigentijdse DvF-ontwerpen, een getuigenis van de reisweg van een jurk door vier decennia heen: vanaf het eerste collectiestuk tot een wereldbekend symbool van macht en vrijheid voor hele generaties vrouwen. De tentoonstelling toont ook portretten van de ontwerpster, muze en verzamelaarster Diane von Furstenberg, door gevierde artiesten zoals Andy Warhol, Chuck Close, Francesco Clemente, Helmut Newton en Annie Leibovitz, naast nieuwe werken van Dustin Yellin en andere eigentijdse kunstenaars.

DvF nodigt wereldwijd ook vrouwen uit om deel te nemen aan deze reisweg, door hun persoonlijke wikkelverhalen en foto’s in te dienen.

Andy en Diane

LA is ver weg, zegt u, maar de ontwerpster vergeet gelukkig ook de inwoners van haar geboorteland niet (ja, Diane von Furstenberg werd in ons eigenste Brussel geboren!). Wel wereldwijd toegankelijk is immers de Pop Wrap jubileumcollectie die in samenwerking met de Andy Warhol Foundation tot stand kwam. DvF ontwierp samen met de Warhol Foundation een limited edition-collectie van bedrukte wikkeljurken, T-shirts en accessoires die originele DvF-prints koppelen aan de bekende Warhol iconen, bloemen en dollartekens. Onder andere twee van DvF’s allereerste prints, de schakelketting en de twijgjesprint, kunnen zich aan een remake verwachten. Die laatste iconische print droeg Diane op de cover van Newsweek Magazine toen ze 27 was, één jaar na de release van haar eerste wrap dress.

Omdat volgens Andy Warhol “alles veel opwindender wordt wanneer je erop moet wachten”, komt de Pop Wrap-collectie pas op 10 januari 2014 in de winkels. De collectie zal uitsluitend verkocht worden in de Greta Marta Project Store in Brussel. De opbrengst van de verkoop van de collectie zal ruim bijdragen aan de fondsen van de Andy Warhol Foundation, die beurzen toekent als ondersteuning van de eigentijdse kunst.

“Ik vind het heel spannend om samen met de Warhol Foundation een collectie te maken die zowel de geest van Andy als van DvF kan vatten”, zei von Furstenberg. Ook de Warhol Foundation is “erg blij om samen met DvF, de tijdloze en gesofistikeerde visie van Andy en Diane opnieuw vorm te geven”, zegt Michael Hermann van de Andy Warhol Foundation.

DvF_7 DvF_2 DvF_3 DvF_8

Jurken uit de Pop Wrap-collectie

Op 10 januari 2014 opent de tentoonstelling ‘Journey of a dress’ in het historische Wilshire May Company gebouw in LA, naast de LACMAcampus. De tentoonstelling loopt vanaf 11 januari 2014 tot mei 2014.

De Pop Wrap Collectie zal beschikbaar zijn in de Greta Marta Project Store vanaf 10 januari 2014. De prijzen liggen tussen € 85 voor een T-shirt, € 380 voor een wikkeljurk en € 600 voor een lange wikkeljurk. Meer informatie via Project Store by Greta Marta, 02 514 50 01, Grote Hertstraat 18, Brussel.

Ine D’hoe