Een eigen bedrijfje uit de grond stampen is hip tegenwoordig. Heb je nu een vaste baan en voel je het kriebelen om een koffiebar te openen, freelance copywriter te worden, je eigen t-shirtlijn op de markt te brengen, of heb je nog een ander wild idee? Hieronder een paar tips die je beter leest voor je eraan begint.

Er is nooit een goed moment om te starten
Maar wel altijd een moment om je plannen uit te stellen. De kinderen zijn te klein, het huis is nog niet afbetaald, je vaste job voelt net comfortabeler… Onthoud dat er nooit een goed moment zal zijn om de sprong te wagen. Wil je het echt doen, dan moet je gewoon zelf de eerste stap zetten.

Vergelijk het met het krijgen van een baby
Je eigen zaak starten houdt je soms wakker, zorgt voor huilbuien, slorpt je helemaal op en je bent geweldig trots als je kleine bedrijfje grote stappen zet.

Overtuig jezelf
Een idee kan pas echt groeien en een succes worden als je zelf helemaal overtuigd bent.

Begin niet zonder spaarvarken
Alle begin is moeilijk en dat is zeker zo als je je eigen zaak start. Zorg dat je het eerste jaar kan overbruggen en besef ook dat dat betekent dat je wat zuiniger zal moeten leven. Denk ook al even na waarop je zoal kan bezuinigen.

Stress x1000
Een eigen zaak starten gaat gepaard met heel wat stress, en dat kan frustraties geven, zeker als je een zaak start met een co-partner. Zorg dat je elkaar goed kent, en compatibel bent. Als jij het (even) niet meer ziet zitten, is het goed dat je een partner hebt die je op het juiste moment wel weer de nodige energie kan geven.

Het stopt nooit
Toch niet het eerste jaar. Je kan je agenda nog zo goed plannen, om 18u kan je moeilijk de deur van je zaak achter je dichttrekken en de knop in je hoofd omdraaien wordt al helemaal onmogelijk.

Smile
Af en toe eens goed lachen en een goed glas wijn doen wonderen.

You win some, you lose some
Het kan ongelofelijk hard tegenzitten, het kan ook mislukken, en probeer daar dan ook vrede mee te nemen. Uiteindelijk heb je het toch maar mooi geprobeerd en dat getuigt van heel veel lef.

Bron: cosmopolitan.com

Foto: istock