Disneyseksisme: van slavinnen tot powergirls!

454

11 APRIL 2014 | Je bent nooit te oud voor Disney! Meezingen met de singalong songs, meeleven met de grappige en dramatische scènes, de magie en romantiek… Een wereld van absolute perfectie. Tot wanneer je beseft dat Disney ook seksistisch is. Doorheen de tijd maakten de animatiefilms een ware transformatie door. En dan vooral de prinsessen…

Sneeuwwitje (1939)

Sneeuwwitje
Sneeuwwitje behoort zoals een echte huisslavin aan de haard, terwijl de zeven dwergen de centen binnen brengen. Maar zo kan ze wel vluchten van haar boze stiefmoeder. Het is beter dan in het park slapen, neem ik aan.

Doornroosje (1959)

Doornroosje
Doornroosje is dan weer een beauty without brains, die waarschijnlijk ook gelooft dat WOI tien jaar geleden begon. Want toegegeven, buiten mooi zijn en slapen doet ze toch niet veel, onze mooie slaapster. Maar waarom zou ze ook, met zo’n prinsessenleventje. 100 jaar slapen, dat lijkt mij ook wel het paradijs op aarde, zonder ook maar een dag te verouderen. Benieuwd welke beautyproducten zij gebruikt.

De kleine Zeemeermin (1989)

De Kleine zeemeermin
De rebelse Ariël moet vooral zwijgen en gehoorzamen. “Mannen zijn nu eenmaal niet gesteld op praatjes” vertelt Ursula de zeeheks haar. Gelukkig zijn vrouwen wel gesteld op praatjes en kunnen we uren aan de telefoon met elkaar hangen of gezellig face-to-face kletsen met een glaasje wijn erbij!

Belle en het beest (1991)

Belle en het beest
Belle zit graag met haar neus in de boeken, maar ‘lezen is niets voor een vrouw’ spot Gaston. Mannen hebben gewoon schrik van vrouwen die slimmer zijn dan zijzelf, waardoor ze hen liever dom houden. Sorry mannen maar dat plannetje gaat niet door, wij vrouwen voelen ons daar iets te goed voor.

Aladdin (1992)

Aladdin
Jasmine wordt opgesloten in het paleis en verplicht te trouwen met een man waar ze niet van houdt.  Niet op haar mondje gevallen zoals ze is, bewijst Jasmine dat ze ballen aan haar lijf heeft en zegt ze “nee”. Wij zijn trots.

Enchanted (2007)

Untitled
Giselle leert dat ‘lang en gelukkig’ in het echte leven niet altijd bestaat en dat het beter is om elkaar eerst wat beter te leren kennen, door te daten, alvorens te trouwen. Want vele Disneypersonages worden smoorverliefd op elkaar nadat ze elkaar een keer ontmoet hebben. Ken je dat verhaal van die kat en die zak?

Tinkerbell (2008)

tinkerbell
Tinkerbell is hét voorbeeld dat meisjes en techniek wel degelijk samen gaan. Ze bewijst dat je geen halve jongen hoeft te zijn om met hamer en bijtel aan de slag te gaan, maar maakt de mooiste spulletjes.

Rapunzel (2010)

Rapunzel
Rapunzel zit haar hele leven opgesloten in een toren en wordt bevrijd door… een man, origineel. Toch bewijst ze dat ze best haar mannetje kan staan, want het eerste exemplaar dat ze ontmoet, slaat ze de kop in, met de koekenpan!

De prinses en de kikker (2010)

De prinses en de kikker
Tatiana laat zien dat iedereen, ongeacht geslacht, ras of leeftijd zijn dromen kan waarmaken. Als je er maar hard genoeg voor werkt. You go girl!

Brave (2012)

Brave
Vrouwen hebben geen man nodig om gelukkig te zijn (hoewel het zeker ook geen kwaad kan), maar willen vrij zijn en de wijde wereld intrekken.

Samengevat: Van slavinnen tot powergirls, Disney is een héél klein beetje geëvolueerd…

AN DE SMET