Hoewel we aan de buitenwereld willen laten blijken dat ons huis er steeds brandschoon bijligt, is dat helaas niet altijd het geval. Meer nog: als er bezoek komt, verstoppen we de vuile vaat vlug in de kasten en kuisen we enkel de kamers waar de gasten zullen komen. En iedereen pleit schuldig. Of was jij echt altijd je handen voor het eten?

Method, maker van ecologische schoonmaakproducten deed een onderzoek bij 1000 Belgen tussen 18 en 40 jaar oud. Wat bleek? Iedereen heeft een dirty little secret: van vuile vaat in de kast verstoppen tot van de vloer eten.

Top 10 van meest verrassende dirty little secrets

1. Zonder proper ondergoed zitten en dus ‘commando’ gaan
2. Een haardroger gebruiken om stof mee weg te blazen
3. Lippenstift op een ‘proper’ wijnglas met een vinger stiekem schoonvegen
4. Vuile vaat in de kast verstoppen als er bezoek komt
5. ’s Avonds hetzelfde bord gebruiken als dat van de lunch
6. Nooit je handen wassen voor het eten
7. De hond de borden laten schoonlikken voordat ze de afwasmachine ingaan
8. Alle rommel onder de zetel en in kasten verstoppen
9. Met een spray door het huis gaan zodat het proper ruikt
10. Bij bezoek alleen de kamers poetsen waar zij komen

Smoesjes

De meeste Belgen (87%) poetsen nog altijd zonder extra hulp hun huis. Toch betekent dat niet dat de wekelijkse poetsbeurt altijd doorgaat. Meer nog: als we smoesjes moeten verzinnen om niet te moeten poetsen, zijn de Belgen behoorlijk creatief.

Met stip op nummer 1: te weinig tijd. Maar liefst 94% gebruikt dit excuus om niet te moeten poetsen. Een druk professioneel leven (43%) en een volle sociale agenda (20%) vervolledigen de top 3. De slapste uitvlucht? Niet goed zijn in kuisen. 20% van de Belgen pleit schuldig aan dit smoesje.

Woman with cake licking table knife at counter in houseGeurtest

Doorgaans zitten de prioriteiten van Belgen (volgens ons) wel goed: 1 op de 3 vindt sparen voor een vakantie belangrijker dan een proper huis en 1 op de 4 hecht dan weer meer belang aan de garderobe. Toch vist 21% regelmatig vuile kleren uit de wasmand om ze nog eens te dragen. 37% van de ondervraagden onderwerpt de kledij eerst aan een geurtest. En als de kledij de test niet doorstaat, sprayen we er gewoon een lekkere geur op.

Ten slotte eten we blijkbaar ook regelmatig van de vloer. Maar liefst 70% van de Belgen doet dit soms en dan vooral als ze weten dat de vloer proper is.

Echt niet oké

Iedereen weet dat je huis er niet constant brandschoon kan bijliggen. Toch zijn er enkele Belgen die het wel erg breed laten hangen. Zo verklaart 1 op de 10 Belgen dat de badkamer maximaal 2 keer per jaar wordt schoongemaakt. En ook tussen de lakens houden we het niet altijd even netjes. 3% wast de lakens slechts één keer per halfjaar. Met andere woorden: echt niet oké.

Foto’s: iStock