DIY: Koekjes à la mama

320

29 OKTOBER 2013 | Herfstvakantie! Vijf vrije dagen voor kinderen én andere gelukkigen. Om die vele vrije tijd wat te vullen, geven wij hier elke dag een leuke DIY-tip. Tipgeefster van dienst is Lobke Gielkens, journaliste van Steps, blogster én auteur van Het Leuke Mamaboek.

Kinderen doen niets liever dan samen met mama koekjes bakken. Wedden dat je er zelf ook van geniet dat je kleine koters vol met bloem hangen en ondertussen mee willen proeven? Op de rommel hoef je even niet te letten. Dit is op-en-top quality time!

Wat heb je nodig?
– 200 gr suiker
– 200 gr roomboter
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 lepel citroenzeste
– 1 ei
– 400 gram bloem

Zo ga je te werk
Haal de boter uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Meng de boter en de suiker tot een romige massa en voeg daarna je zakje vanillesuiker toe. Voeg het ei en de citroenzeste toe. Zeef de bloem en meng het door je boter en suiker. Maak van je deeg een bal en wikkel het in vershoudfolie. Laat een half uurtje in de koelkast liggen.

Rol met de deegroller je koekjesdeeg uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik. Om overal dezelfde dikte te krijgen, raad ik je aan om je deegbal in 4 te delen en dit in 4 keer te  doen. Steek vervolgens je koekjes uit in de gewenste vorm. Daarna druk je de stempel in het deeg. Leg je koekjes op bakpapier of een siliconen bakmat op de ovenplaat en bak ze gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.  Geniet samen met je kinderen van jullie homemade mamacookies!

cookies

Heb je deeg over? Vries het in, dan kan je altijd verse koekjes maken.

Leuke tip:  Ook je eigen koekjesstempel laten maken? Bij www.koekstempel.nl kan je een koekstempel met je eigen tekst of logo laten maken. Ook leuk als kraamcadeautje!

Meer supergemakkelijke maar leuke DIY-projectjes vind je in Het Leuke Mamaboek, uitgegeven bij Stichting Kunstboek, 19,95 euro.