Zin om om de handen uit de mouwen te steken en je interieur een frisse look te geven? Goed nieuws: met een simpele lik verf transformeer je je interieur van ‘beste aardig’ tot ‘helemaal Instagramwaardig’. Vooruit, aan de slag! 

1. BUITEN DE LIJNTJES

Heb je nog een heleboel restjes verf staan en zin om eens goed buiten de lijntjes te kleuren? Creëer een onverwacht en speels effect met kleurrijke vormen die over de muren (of kasten) heen lopen. Zo ontstaat er in enkele vegen een edgy 3D-effect.

(foto’s cvanvoorden)

Hoe ga je te werk? Schilder zowel de muren, als je kasten in dezelfde basislaag. Gebruik tape om je patroon vorm te geven. Vul langs de tape eventuele plekjes op met de verf van de basislaag. Schilder met kleur binnen de vlakken en voorzie ook van een tweede laag. Verwijder ten slotte de tape et voilà!

(foto LVanderelstraeten)

2. HONDERD PROCENT EEN KLEURRIJK ACCENT

Niet genoeg verf meer over om grote oppervlakten te schilderen? Breng kleur aan op een accentpaneel en zet hem in je leefruimte voor een instant fleurige touch in je woning. Of… gebruik verschillende kleuren die matchen om boekenplanken te laten opvallen.

 

3. EEN VERGETEN DEUR IN JE INTERIEUR

Kunnen jouw deuren een facelift gebruiken of heb je nog ongeverfde deuren? In principe kan je alle deuren schilderen, zelfs die in glas. Het belangrijkste is dat je de correcte primer gebruikt zodat de verf zich gemakkelijk hecht. Na de deuren af te stoffen en vervolgens te schuren, zijn ze helemaal klaar voor de transformatie naar jouw favoriete kleur.

Je kan deuren beschilderen met een solventlak of een watergedragen verf. Beide soorten verf hebben hun voor- en nadelen:

Solventlakken:
+ sterker en minder gevoelig aan krassen
+ resistenter tegen vet
+ drogen iets trager zodat je langer aan een oppervlak kan werken en kleine foutjes makkelijker kan rechtzetten
– kunnen bij bleke kleuren na verloop van tijd wat ‘vergelen’
– zorgen mogelijks voor geurhinder tijdens en na het verven

Watergedragen verf:
+ minder geurhinder
+ makkelijk uitwasbaar
– droogt sneller
– gevoeliger voor vettige handen

4. MINI OF MAXI KITCHEN MAKE-OVER

Wil je jouw keuken een nieuwe look geven, maar past een nieuwe keuken niet binnen je budget? Verf dan één – of meerdere – muren, de keukenkastjes of kleine accenten in je favoriete tint. Alvorens je begint nog enkele pro tips: schuur eerst je keuken altijd af, zowel bij een houten keuken als een keuken van kunststof. Spoel nadien grondig met water en droog het oppervlak af. Vul eventuele gaatjes op met renovatiepasta. Nadien is jouw keuken helemaal schilderklaar. Demonteer ook de kasten die je wil schilderen, om alle hoekjes en kantjes mee te nemen.

Schilder je oude keukenkasten in een zacht olijfgroen en de tegels in een fris wit voor een nieuwe look.

Kleurtip: bij een kleinere keuken kies je beter lichtere kleuren, zij creëren een gevoel van ruimte. Bij grote keukens zijn opvallende en donkere tinten dan weer een groot pluspunt.

5. BONJOUR MOOIE HOUTEN VLOER

Ben jij een gelukkig eigenaar van een prachtige houten vloer? Of is hij net toe aan een opfrissing? In beide gevallen is het de moeite waard om de planken eens goed in de verf te zetten. Ga je voor wit, dan lijkt je kamer veel ruimer, maar durf gerust te kiezen voor een uitdagend blauw.

Challenge jouw inner klusser en ga aan de slag met dit kort, maar krachtig stappenplan:

1. Reinig de vloer grondig
2. Schuur de oude verflaag eraf, indien nodig.
3. Droog het oppervlak, plak je plinten af en het verven kan beginnen.
4. Begin in het uiterste hoekje van de kamer en werk zo naar de deuropening toe. Op die manier kun je jezelf niet “vastverven”. Zorg er dus voor dat je zeker niet over de natte verf hoeft te wandelen.
5. Naargelang de vloer heb je één of twee lagen nodig.

 

Info en foto’s: colora & BOSS paints