’s Morgens een verkwikkende douche nemen, is een uitstekende manier om de slaap uit je ogen weg te spoelen. Staat er ’s avonds nog een zweterige work-out op je agenda, dan spoel je graag de sporen van al dat gezwoeg weg met een tweede stortbad, want je kunt toch niet je bed induiken met al dat zoute zweet nog op je huid? Maar is al dat water wel zo gezond voor je tere huid? Hoe vaak moet je douchen om je body  tevreden te houden?

Sommige mensen douchen elke dag, andere zelfs twee maal per dag en nog andere stellen hun douchebeurt uit tot het echt niet anders kan. Wil je je huid zo gezond mogelijk houden, dan is de richtlijn twee tot drie keer per week, al zijn er heel wat uitzonderingen op die regel.

Na de work-out

Is het nodig om altijd een douche te nemen na een bezoekje aan de sportschool? Dat hangt uiteraard van je sportsessie af. Was de inspanning zo intensief dat je kleddernat naar de kleedkamer strompelt, dan is water onontbeerlijk om al die inspanningen weg te wassen. Dat geldt ook als je make-up draagt tijdens het sporten. Heb je last van acne, douch dan zeker maar gebruik bij voorkeur huidvriendelijke producten, pH-neutraal en niet-geparfumeerd.

Transpireer je weinig dan is een douche niet per se noodzakelijk. Dep je lichaam eventueel een beetje af en sprenkel daarna nog een beetje eau de cologne op je haar en je bent weer zo fris als een hoentje.

De invloed van de omgeving

In de winter is de droge lucht nefast voor je huid. Elke dag douchen is meestal niet nodig omdat je bij koudere temperaturen sowieso minder zweet. Gebruik altijd aangepaste producten die je huid niet uitdrogen. Vermijd scrubben en smeer je regelmatig in met een goede bodymilk.

In de zomer kun je wel elke dag een stortbad verdragen, het is zelfs beter om de bacteriën dagelijks weg te spoelen. Gevoelige huidtypes kiezen best aangepaste producten die de huid voeden en verzorgen.

Verschillende huidtypes, verschillende routines

Een vette huid vergt een andere aanpak dan een droge huid. Heb je een vette huid, dan mag je gerust elke dag profiteren van een verkwikkende douche. Een gevoelige huid vergt wat meer aandacht. Een paar keer per week je douchecel betreden en daar niet langer dan 10 minuten in vertoeven is de boodschap! Heb je een droge huid dan heb je een milde zeep nodig, lauw water en een washandje.

De manier waarop je doucht is dus even belangrijk als de frequentie. Gebruik de juiste producten en blijf niet te lang staan. Lauw water is beter dan heet water. Scrubben is goed als je niet overdrijft. Maar om de stress te verdrijven mag je af en toe een uitzondering maken.