Dress for succes: zo solliciteer je stijlvol

109

Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je wil niets liever dan die droombaan veroveren. Maar opgelet: je cv kan er nog zo indrukwekkend uitzien, tijdens het eerste gesprek zegt een geslaagde indruk veel meer dan duizend woorden. Het is daarom belangrijk om geen grove stijlfouten en beautyblunders te maken. Wij geven hier alvast enkele tips om je op weg te helpen!

 

1. De perfecte look

Zorg ervoor dat je goed en verzorgd gekleed naar het gesprek gaat. Voor de ene job kan je al wat meer casual kleden dan de andere. Maar probeer toch altijd netjes en verzorgd over te komen. Kies bijvoorbeeld voor een elegant broekpak of kleedje. Je kan je outfit compleet maken met een klassieke schoen en een blazer. Hou het wel neutraal. Felle kleuren of opvallende prints laat je dus best achterwege. Trek iets aan waarin je je comfortabel voelt en toch die zelfzekerheid uitspeelt.

2. Niet te sexy

Benen en borsten laten zien op een sollicitatiegesprek is een no go. Strakke kleedjes, korte rokjes of een te diepe decolleté zijn not done! Laat zien dat je een vrouw bent met karakter zonder te veel aandacht te trekken. Te braaf is zeker ook geen goed idee. Probeer voor een look te gaan die jouw persoonlijkheid perfect weerspiegelt en toont dat je zelfrespect hebt.

3. Geen overdreven make-up

Make-up hou je best stijlvol en niet over-the-top. Ga niet voor donkere smokey eyes want die verbergen je ogen. Kies voor lichte kleuren die je ogen doen stralen. Klonters mascara rond je ogen of uitlopende mascara verpesten je volledige make-up. Overdrijf dus zeker niet bij het aanbrengen.

Kleurrijke en felle lippenstift is niet echt gepast. Het wordt gezien als een teken dat je op macht belust bent. Ga voor natuurlijke lippenstiftkleuren met een subtiele tint. Lippenstift op je tanden is een grote afknapper bij je toekomstige werkgever. Het komt heel slordig over. Zorg er dus voor dat je lippenstift droog is en niet meer afgeeft op je tanden!

Wees ten slotte zuinig met je parfum. Niet iedereen kiest voor jouw geur.

4. Verzorgde nagels

Zorg voor verzorgde en mooi neutraal gelakte nagels. Met afgebrokkelde nagellak of afgebeten nagels kom je nerveus over. Te lange nagels komen dan weer onprofessioneel over.

5. Weg met lange haren

Zorg voor een verzorgd kapsel. Voor een sollicitatiegesprek hoef je zeker niet uren door te brengen bij de kapper. Vermijd extreme kapsels en ga voor een klassieke look. Lange lokken maken je erg jong. Steek je haar op in een staart of dot. 

6. Opvallende accessoires

Hou je accessoires zo gewoon mogelijk.Draag geen opvallende oorringen of rinkelende armbanden. Een bijpassende handtas geeft wel een afgewerkte look.

7. En voor de mannen:

Mannen kunnen eigenlijk nooit verkeerd doen met een neutraal, strak pak. Een das staat netjes en zal je een paar punten extra bezorgen.

Tijdens je sollicitatiegesprek speel je dus beter op safe. Als je de job gekregen hebt, kan je dit uiteraard uitgebreid vieren. En dan kan je wel pronken met onthullende feestkleren en opvallende make-up.

Veel succes!