Drie fouten die je maakt als je droevig bent

129

3 MAART 2014 | We hebben allemaal enkele hulpmiddelen om ons een beter gevoel te geven als we droevig zijn. Maar zijn die middeltjes wel zo effectief? In tegenstelling tot wat je denkt, zijn pizza en een glas wijn geen ideale combinatie om instant happy te worden.

Seks
Het klopt inderdaad dat seks endorfine vrijmaakt waardoor je gelukkiger wordt. Toch kan een dipje ook versterkt worden door seks. Het is beter om gewoon te knuffelen en te kussen. Het fysieke contact zal het droevige gevoel wegwerken omdat er oxytocine wordt vrijgemaakt dat het gevoel van liefde versterkt.

Ongezonde snacks
Een pizza bestellen, een pot Ben & Jerry’s naar binnen werken… Het zijn typische middeltjes die we uitproberen om ons beter te doen voelen. Wat je misschien niet weet, is dat bewerkt voedsel negatieve gevoelens kan versterken en zelfs depressiviteit in de hand werkt. Heb je toch nood aan comfort food? Ga dan voor een zelfgemaakte cake of een stukje pure chocolade. Hetzelfde geldt trouwens voor alcohol. Dat glas wijn lijkt misschien een goed idee, maar een kalmerende thee zal je veel meer deugd doen.

Marathonsessie van Game of Thrones
Je hebt geen zin in een spannend boek of een interessante tentoonstelling? Helemaal niks mis mee, maar uren vegeteren voor de televisie zal je niet noodzakelijk gelukkiger maken, integendeel. Als je vervalt in urenlange sessies van dezelfde serie, zal je brein verzadigd raken en heb je geen interesse meer in een programma waar je aanvankelijk zo naar uitkeek. Dat zal je op lange termijn alleen maar droeviger maken. Beperk het kijken tot één aflevering en ga erna eventjes naar buiten voor een wandeling of nodig een vriendin uit om samen te kijken en achteraf bij te praten.

Renske De Maesschalck