Drie tips om een burn-out te vermijden

124

18 SEPTEMBER 2013 | Steeds meer mensen hebben last van een burn-out, de nieuwe ziekte van de 21ste eeuw. Een burn-out verwijst naar een gevoel van opgebrand te zijn. Je hebt geen energie en motivatie meer om te gaan werken. Dit gebeurt vooral bij mensen die heel gepassioneerd zijn door hun job want om een burn-out te krijgen moet je eerst ‘on fire’ geweest zijn. Als je het gevoel hebt dat je misschien wel het risico loopt om zelf een burn-out te hebben, kunnen onze tips hulp bieden.

Stop met jezelf te devalueren
Denk na waarom je deze job/sector gekozen hebt en wat jij er zo leuk aan vindt. Denk daarna ook eens na over wat jij te bieden hebt, wat je taken zijn en wat jij bijbrengt aan het bedrijf. Je zal zelf je werk meer appreciëren en dan doen anderen dat automatisch ook.

Neem de controle terug
Over sommige zaken heb je geen controle, zoals je baas, werkuren of schema. Je kan wel proberen om over andere aspecten van je werk de controle te nemen. Focus op de taken die jij het liefste doet en probeer na te gaan waarom andere taken je niet meer zo leuk lijken. Je kan proberen daar verandering in te brengen door te overleggen met je baas.

Overweeg een verandering
Als je echt geen uitweg ziet in je huidige functie, kijk dan rond wat het bedrijf of de sector nog te bieden heeft. Misschien is er wel een andere positie die je beter ligt of ontdek je een volledig nieuwe job.

Renske De Maesschalck