Deze lockdownperiode is misschien ook wel het ideale moment om eens stil te staan bij hoe je jouw leven duurzamer kan inrichten. Door kleine veranderingen aan te brengen in jouw dagelijkse leven, kun je al jouw eerste steentjes bijdragen tot een duurzamere wereld. Met deze zeven tips, die je gemakkelijk zelf kan toepassen, zetten we je graag al op weg.

1. Koud douchen

Wellicht heb je er ook al eens aan gedacht om na stevige work-out bijvoorbeeld een frisse douche te nemen maar uiteindelijk toch onder de lekker warme waterstralen staat. We weten het, een warme douche is heerlijk maar ze verbruikt ook meer energie. Kies er dus voor om iets vaker minder heet te douchen.

2. Koop een snelkookpan

Ook al heb je al voldoende gewone potten en pannen, het is misschien toch eens tijd om ook in een snelkookpan te investeren. Je kookt sneller en je verbruikt bovendien minder energie. Hou je het toch liever bij je gewone keukengerief, zorg er dan zeker voor dat jouw kookpot steeds afgestemd is op de grootte van het kookvuur.

3. Energiezuinige lampen

Ook met de keuze van lampen kan je jouw steentje bijdragen tot een duurzamere wereld. Er bestaan verschillende opties zoals bijvoorbeeld ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Zij wekken op een andere manier licht op dan dat gloei- en halogeenlampen dit bijvoorbeeld doen. Ze verbruiken minder stroom om eenzelfde, vergelijkbare hoeveelheid licht te verkrijgen. Let ook op het energielabel, zo is een lamp met energielabel A++ het zuinigst.

4. Gebruik minder huishoudelijke apparaten

Sta ook eens stil bij hoe je je huishoudelijke apparaten gebruikt. Draai je bijvoorbeeld je vaatwasser wanneer hij nog niet vol is? Geen goed idee want zo verspil je eigenlijk meer energie en water. Zorg er dus voor dat hij goedgevuld is voor je op de startknop drukt. Heb je ook een droger? Probeer die dan wat minder vaak in te schakelen en gebruik te maken van de gratis warmte van de zon. Jouw kleren zullen evengoed drogen aan een wasrek bij zonnig weer.

5. Koop lokaal

Lokaal kopen is nog steeds één van de makkelijkste manieren om wat duurzamer te leven. Zo zorgen exotische vruchten als ananas en mango direct voor meer transport omdat ze van verder moeten komen. Daarnaast loont het ook om seizoensgebonden te kopen en koken. Of je plant jouw favoriete groenten en fruit gewoonweg thuis. Een volledige groentetuin hoeft niet, starten kan je alvast met jouw eigen kruidentuintje.

6. Duurzame tandenborstel

Tijd voor een nieuwe tandenborstel? Kies dan niet voor een wegwerp maar voor een duurzame tandenborstel. Natuurlijk kan je zelf kiezen hoever je daarin gaat: heb je liever een waar zo weinig mogelijk plastic aan te pas komt, eentje die biologisch afbreekbaar is en/of gemaakt uit bamboe, keuze zat. Tip: gooi je oude wegwerptandenborstel niet meteen weg; je kan deze nog gebruiken voor het volbrengen van ambetante karweitjes als het oppoetsen van voegen.

7. Minder vlees eten

Minder vlees eten, betekent minder uitstoot, minder waterverbruik en ook een lagere uitstoot van broeikasgassen. Misschien toch af en toe eens proberen om een vegetarisch gerechtje in jouw weekmenu in te plannen?

Uiteraard zijn er nog veel andere tips om duurzamer te leven, maar met bovenstaande toe te passen, maak je alvast een goede start. Succes!

Auteur: Hanna Deweirdt / Foto’s: Getty Images