E5 mode gaat in zee met Fair Wear Foundation

216

ECG, de design- en importafdeling van e5 mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Dat is een internationale organisatie die samen met kledingmerken werkt aan betere arbeidsomstandigheden voor kledingarbeiders. Daarmee engageert ECG zich om in de productie van de eigen merken van e5 mode te voldoen aan de gedragscode van Fair Wear. 

ECG ontwerpt en levert verschillende merken voor familiebedrijf e5 mode. ECG doorloopt nu eerst samen met Fair Wear een driejarig traject. Ieder jaar voert Fair Wear een grondige brand performance check uit. In het eerste jaar moet 40% van de leveranciers voldoen aan de vereisten, daarna 60% en in het derde jaar moet minstens 80% van de leveranciers aan de gedragscode beantwoorden. Het doel is om stap voor stap verbeteringen door te voeren, om zo tot echte en duurzame langetermijnoplossingen te komen. Op die manier kan ECG levenslang lid blijven van Fair Wear Foundation.

“Het interessante bij Fair Wear is dat we leveranciers die niet voldoen aan de arbeidsnormen, niet zomaar moeten laten vallen, maar dat we samen een actieplan uitwerken om betere arbeidsomstandigheden te creëren”, zegt Ilse Roosens, quality manager bij e5 en ECG. “Wij hebben goede relaties met onze leveranciers, dus we geloven erin dat we samen vooruitgang kunnen maken. We gaan ook zelf ter plaatse kijken hoe de omstandigheden bij de leveranciers zijn.

De productie van ECG vindt plaats in China, India, Europa (Oost-Europa, Portugal, Italië) en Turkije. Tot voor kort had ECG ook een productielocatie in Bangladesh. De meerderheid van die fabrieken zijn al geaudit door Fair Wear Foundation of gecertificeerd door een andere instantie, maar de productievolumes zijn er te groot voor ECG.

Ik ben ervan overtuigd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel de standaard worden, en dat is maar goed ook”, zegt Alexander Talpe, CEO van e5 mode en ECG. “Wij geloven in eerlijkheid, respect en passie. Het samen zoeken met onze partners naar een duurzame oplossing past perfect in dat plaatje.

De 8 arbeidsnormen van Fair Wear Foundation

  1. Geen gedwongen arbeid
  2. Geen discriminatie op de werkvloer
  3. Geen uitbuiting of kinderarbeid
  4. Vrijheid van vakvereniging en het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond
  5. Betaling van een leefbaar loon
  6. Redelijke werkuren
  7. Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
  8. Wettelijk bindende arbeidscontracten