In maart staan heel wat TOP Topicals op de kalender. Wereldwaterdag, wereldkikkerdag en de internationale dag van het bos zijn maar een paar voorbeelden die onze aandacht verdienen. De rode draad van deze topics is ongetwijfeld ‘bewuster omgaan met het milieu’. Deze kleine dingen kun je zelf doen om de natuur een handje te helpen.

De berm opruimen

We wandelen massaal, en dat heeft gevolgen voor de natuur. Het valt op dat er meer afval in de grachten ligt dan voorheen. Het is nochtans een kleine moeite om je troep terug mee naar huis te nemen. Je rugtas wordt er heus niet zwaarder door.

Wil je je kinderen bewust met afval leren omgaan, organiseer dan een opruimwandeling samen met de buren. Onze bubbel is fors uitgebreid, ideaal om met een groepje buren de lenteschoonmaak te houden op populaire wandelroutes en buurtspeelpleintjes.

Consumeer bewust

Breng regelmatig een bezoek aan de buurtwinkel of koop bij de boer om de hoek. Zo verklein je vanzelf je ecologische voetafdruk. Zij halen hun merchandise meestal bij niet bij gigantische distributiebedrijven die met vervuilende vrachtwagens door het ganse land sjezen om hun waar tot bij de klant te krijgen. Er zijn initiatieven zoals ‘De buurderij’ (https://www.rechtvanbijdeboer.be/verkooppunten/buurderij) waar je op voorhand je bestelling kunt plaatsen. En veelal is de boer die de producten aanbiedt aanwezig voor een woordje uitleg. Gewoon doen!

Een fiets- of wandelvakantie

Niet elke vakantie hoeft naar verre oorden te leiden. Wil je bewust op reis, overweeg eens een fiets- of wandelvakantie, eventueel in eigen land. Is de lokroep van zon, zee, strand of bergen onweerstaanbaar, dan is de trein een goede optie. Je kunt je fiets ter plaatse huren.

Groene labels spotten

Als je aankopen doet, zoek dan naar een groen label. Elektrische apparaten, kledingstukken, voeding, … als je een beetje uitkijkt vind je vast een ecologische versie van het product dat je wil aankopen. Maar geloof niet zomaar alles wat er staat. Groen, ecologisch, duurzaam zijn woorden die gemakkelijk rollen, maar als je zeker wil zijn check je toch beter even op het wereldwijde web wat het label voor jou werkelijk in petto heeft.

Verbruik minder water

Water is een schaars product. We wassen veel vaker onze handen dan vroeger. Let erop dat je de kraan niet laat lopen als je je handen aan het frotten bent. Draai ze pas terug open om je handen af te spoelen.

De tuin besproeien met leidingwater is al helemaal ‘not done’, zeker niet als de droogte al start tijdens het voorjaar. Zet daarom nu de regenton buiten en laat ze gratis vollopen met regen. Straks kun je de bloemetjes water geven met opgespaard water.

Afwassen met de hand is nog zo’n typisch voorbeeld van een slokop, zeker als je alles nog grondig naspoelt. Laat een kleine bak vollopen om af te spoelen in plaats van de kraan vol open te zetten.

(foto getty images)