De verveling slaat toe voor ons, maar voor sommigen is het misschien wel veel erger. De Vlaamse woonzorgcentra laten geen bezoeken meer toe om de gezondheid van de ouderen te beschermen. En dus slaat de eenzaamheid toe. Natuurlijk bestaan er Skype en Facetime maar de meeste ouderen kunnen hier helaas niet mee overweg.

Toch zijn er manieren om contact te houden en dit hoeft niet alleen te gelden voor je eigen opa en oma, maar zoek ook eens contact met andere eenzame ouderen in je stad. Fysiek contact is uit den boze natuurlijk, maar er zijn tal van andere manieren om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken.

Een ouderwets kaartje

Kaartjes zijn misschien nu meer dan ooit terug van weggeweest. De ideale manier om iemand op te vrolijken zonder fysiek contact. Stuur eens een paar kaartjes naar rusthuizen, schrijf er een leuk verhaaltje of gedichtje in. Zo fleur je de ouderen op en heb je zelf ook wat te doen nu je toch thuis zit.

En belletje 

Een heel rusthuis opbellen gaat niet, maar doe eens navraag bij het woonzorgcentrum, misschien is er wel iemand die behoefte heeft aan een luisterend oor en misschien wil jij wel je hart luchten. Twee vliegen in een klap. Bel daarnaast ook eens wat vaker naar je opa en oma of naar die ene buurvrouw, gegarandeerd dat ze dat leuk vinden.

Stuur een leuk pakket op

De dagbesteding voor ouderen ligt nu helaas ook stil. Doe ze een plezier en stel een pakket samen met een puzzelboekje, een leesboekje of iets anders leuks. Iets krijgen is altijd leuk en al helemaal als ze er tijd mee kunnen verdrijven. Maar ook ouderen die zelfstandig wonen, kunnen helaas niet meer de deur uit om iets leuk te doen. Verras hun ook eens met iets leuks.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto: Getty Images