Eerlijke mode duurt het langst

61

Velen denken bij eerlijke of duurzame mode nog steeds aan geitenwollensokken. Ho maar! Zo is het helemaal niet. Heel wat merken maken modieuze kleren waar geen duister kantje aan vastgenaaid zit. Dat wilden ze zondag bewijzen op Fair Fashion Fest, het eerste Belgische festival rond eerlijke mode in het Gentse MIAT. Marlies Strubbe ging kijken (en passen) en bezorgde ons dit verslag.

Wat is het eerste waar je aan denkt bij ‘duurzame mode’? Tip: het antwoord is niet ‘muf’ of ‘saai’. Denk wel: hip en modieus. Én het is gemaakt in gezonde, veilige en milieuvriendelijke omstandigheden. Tijdens de modeshow in de trappenhal van het MIAT zagen we prachtige zomerse silhouetten die recht onze kleerkast in mogen vliegen.

DIY
Maak je liever je eigen kleren? Tijdens de vele workshops kon je helemaal losgaan. Met een tweedehands stofje en een knoop kom je al een heel eind. Wist je dat je strikjes kan maken met een oude jeans? En of het succes had! De workshops waren allemaal uitverkocht.

Toch niet zo’n handige harry?
De markt bood heel wat standjes waar je je kleerkast eerlijker kon maken. Er waren er ook die je meteen konden vertellen welke kleuren het best bij je passen. (Als je dan toch je kleerkast aanvult, waarom dan niet meteen met de juiste kleuren?) En aan de infostand kon je laten checken waar je outfit vandaan kwam en wie ze gemaakt had. Interessant!

Fashion Revolution
Fair Fashion Fest is een initiatief van Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum en de Noord-Zuidsamenwerking van de Stad Gent. Het evenement wilde de bezoekers aanmoedigen deel te nemen aan de ‘Fashion Revolution’, een actie die oproept tot meer transparantie en eerlijke werkomstandigheden. Ook allerlei andere initiatieven voor eerlijke mode waren erbij.

Het eerste festival is net achter de rug. Maar het is nog niet gedaan. Er komt in mei een Antwerpse versie en kleinschaligere initiatieven in andere gemeenten. We keep you posted!

Marlies Strubbe