Wittere tanden… het is iets wat we allemaal wel willen. Zie je het niet zitten om je tanden te laten bleechen, grijp dan regelmatig eens in de fruit- en groentenmand. Heel wat (knapperige) groenten en fruit werken immers als een natuurlijke tandenborstel. Wij selecteerden enkele toppers.

1. Aardbeien

Aardbeien en dan vooral de rijpere, bevatten een hoge concentratie van appelzuur, waardoor ze als een natuurlijke scrub werken voor jouw tanden. Let wel: het is niet de bedoeling om gedurende een langere tijd een (opengesneden) aardbei tegen je tanden te houden, want dat is dan wel weer schadelijk voor je tandglazuur.

2. Appels

Appels zijn sowieso gezond maar ze helpen ook bij het verwijderen van tandplak waardoor je tanden er automatisch beter uitzien. Vooral de zure groene appels genieten hier de voorkeur omdat deze een zuur bevatten die de tanden helpt verbleken. Ook hier geldt dezelfde tip als bij aardbeien: niet overdrijven is de boodschap.

3. Bananen/sinaasappelschil

Als je de volgende keer een banaan of een sinaasappel eet, gooi dan niet meteen de schil weg. Je tanden af en toe trakteren op een zachte massage met de binnenkant van een bananen- of sinaasappelschil is ook een makkelijk toe te passen trucje voor wittere tanden.

4. Wortelen

Misschien verwacht je het niet meteen, maar ook wortelen helpen je tanden mooi te houden. Een knapperige wortel eten, geeft jouw tanden een natuurlijke schrobbeurt.

5. Komkommer

Ook de vezelrijke komkommers hebben een positieve invloed op je tandvlees en je tanden. De structuur van een komkommer helpt bovendien om restjes te verwijderen van en tussen je tanden.

 

Goed om te weten is dat fruit en groenten ook allen in meer of mindere mate vitamine C bevatten wat dan weer helpt om jouw tandvlees gezond te houden. Bovendien verhoogt het eten van groenten en fruit ook jouw speekselproductie wat positief is omdat speeksel het aantal bacteriën in jouw mond helpt te verminderen. Uiteraard vervangt het eten van groenten en fruit niet je dagelijkse poetsroutine maar zijn het wel lekkere hulpmiddeltjes om je gebit mooi en gezond te houden.