Ben je fan van avocado’s? Groot gelijk, want avocado’s zijn niet alleen superlekker en gezond, de plant oogt ook zeer mooi op je vensterbank. Goed nieuws, je hebt geen groene vingers nodig alleen een beetje geduld. En heb je megaveel geduld, dan kun je na zeven jaar de vruchten plukken van je eigen kweek.

Wat heb je nog nodig?

Een paar tandenstokers en een glas water in het beginstadium, een bloempot, een zak hydrokorrels en bloemaarde om te verpotten in een later stadium. Veel zonlicht en warmte zijn essentieel voor een vruchtbaar resultaat.

Stap 1

Snij een avocado voorzichtig in twee zonder de pit te beschadigen Met een twist haal je de twee helften netjes uit elkaar. Verwijder dan de harde pit met een lepel. De pit voelt een beetje slijmerig aan, spoel hem daarom goed af onder stromend water. Het vruchtvlees kun je in allerlei receptjes verwerken. Een stukje avocadocake bij de koffie smaakt heerlijk!

Stap 2

Hou de dikke kant van de pit naar onderen en prik vier tandenstokers in de zijkanten zodat je de pit op de rand van een glas kunt hangen.

Stap 3

Vul het glas met water en hang de avocadopit met de dikke kant naar onderen in het glas. Zorg ervoor dat deze kant altijd onder water blijft. Geef de plant in spe een knus plaatsje op de vensterbank. Zon en warmte zijn cruciaal voor de groei van de wortels.

Stap 4

Ververs het water regelmatig zodat schimmels geen kans krijgen. Spoel om de vier dagen het slijmerige laagje van pit.

Stap 5

Na twee maanden geduldig wachten scheurt de avocado en steekt er plots een worteltje uit de onderkant. Wacht nog even met verpotten tot de witte draadjes een paar centimeter lang zijn.

Stap 6

Leg eerst een drainagelaagje aan. Neem daarvoor een middelgrote bloempot en leg tweeëneenhalve centimeter hydrokorrels op de bodem. Hydrokorrels zijn kleisteentjes die water absorberen. Ze nemen een te veel aan vocht op en geven het terug vrij als je plant het nodig geeft. Hydrokorrels zijn te koop in de meeste tuincentra.

Stap 7

Vul nu aan met bloemaarde tot de helft van je pot gevuld is. Maak met je vinger een kuiltje voor de wortel en zet je pit met de wortel naar beneden in de aarde. Vul nu de pot verder tot het dikke lijf onder de aarde zit. De bovenkant van de pit is niet bedekt. Druk de aarde rondom goed aan en leg er eventueel nog een dun laagje hydrokorrels op. Dat is niet alleen decoratief, het houdt ook verdamping tegen zodat de aarde niet te snel uitdroogt. Én je bloemaarde spat niet op als je je plant begiet.

Stap 8

Praten tegen je plant is volgens sommigen de ideale manier om je plant sneller te doen groeien. Het kan nooit kwaad natuurlijk. Geef alleszins voldoende water en zorg voor veel zonlicht en warmte. Geef telkens een flinke scheut water als de aarde te droog wordt.

Klaar?

Binnen no-time groeit er waarschijnlijk een eigen gekweekt avocadoboompje op je vensterbank. Later kun je de boom in vaste grond zetten en met heel veel geluk (en geduld!) kun je na zeven jaar de vruchten plukken van eigen kweek. Mmmm, guacamole!

(foto getty images)