Terwijl ze vroeger haar uiterste best deed om te voldoen aan haar happy imago, durft creatieve duizendpoot Elfi De Bruyn nu helemaal zichzelf te zijn. Daar ging een zoektocht naar meer zelfliefde aan vooraf en die persoonlijke reis deelt ze in haar nieuwste boek ‘Generation Hex’.

“Zelfliefde heb ik niet altijd voldoende gehad”, blikt Elfi terug op haar zoektocht. “Jaren geleden ging ik door een heel donkere periode. Die ging ik te lijf met therapie en verschillende andere tools. Ik heb dit boek geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring en deel de tips die voor mij werken. Ik hoop anderen hiermee een start te geven of hun ontdekkingstocht uit te breiden. Maar iedereen moet daar vooral zijn of haar eigen gevoel in volgen. Dat heb ik zelf ook gedaan en dankzij de tools die ik leerde kennen, ben ik er uiteindelijk ook weer bovenop gekomen. Moest ik dat niet hebben gehad, was ik er nu misschien niet meer geweest.”

Recht uit het hart

Jaren geleden al speelde Elfi met het idee van een soortgelijk boek. “Maar pas nu vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Toen was ik nog te veel bezig met het hoog houden van mijn imago. Weinig mensen beseften dat achter al die glitters en unicorns ook verdriet en moeilijke momenten zaten. Dat durfde ik toen niet te tonen omdat ik geloofde dat de wereld me leuker vond als ik altijd vrolijk was. Ik lag toen echt nog wakker
van wat de buitenwereld van mij vond. Ik heb intussen een hele weg afgelegd
en Generation Hex is opgebouwd rond mijn ervaringen en emoties. Dit boekkomt recht uit mijn hart.” Ook de titel van het boek klopt helemaal voor Elfi: “Ik zag de term voor het eerst in een artikel van Knack Weekend en had meteen een fijn gevoel bij de benaming. ‘Genertion Hex’ klinkt moderner, toegankelijker én heeft een speelse knipoog. De heksen van de 21ste eeuw zijn eco-warriors, en het zijn zowel mannen als vrouwen. Ik heb ongelofelijk veel hoop en geloof in de nieuwe generatie die meer connectie heeft met de natuur en Moeder Aarde. Ze lijken meer open te staan voor wat er niet zichtbaar is.” Van het woord spiritualiteit houdt Elfi niet: “Dat klinkt voor veel mensen te zweverig, daarom heb ik het liever over ‘bewustzijn creëren’. Ik vind het heel belangrijk om aan te geven dat er daarbij niet enkel plaats is voor positiviteit en goede vibes: spiritualiteit is niet ja knikken en alles aanvaarden. Álle vibes zijn welkom én noodzakelijk om als mens te groeien. Hoewel ik die loodzware periode achter me heb gelaten, zijn er nog altijd momenten dat ik me niet goed voel en dat is helemaal oké.”

Intuïtief

Elfi neemt ons in haar boek mee op haar eigen ontdekkingstocht: ze heeft het over de geboortehoroscoop, de kracht van kristallen, etherische oliën en de magie van kruiden. “Ook de menstruatiecyclus komt aan bod”, zegt ze. “Het is pas sinds kort dat ik besef wat die cyclus met me doet. Nu ga ik er veel bewuster mee om. En dat zouden we meer moeten doen. Tijdens lockdown bijvoorbeeld wilde ik intuïtief heel wat oregano kopen. Twee weken later las ik dat oregano antibacterieel werkt. Weer zo’n moment dat voor mij aantoont dat mijn lichaam weet wat goed voor me is, dat het belangrijk is om daar naar te luisteren en er ook gevolg aan te geven.”

De tips van Elfi voor meer rust

“Mediteren is jezelf rust gunnen en even loskoppelen van alles. Dat hoeft niet altijd in lotushouding te zijn, maar kan ook op andere manieren”

  • Wandelen in de natuur: “De natuur is goed voor je – mentale – gezondheid.”
  • Creativiteit: “Van schilderen tot collages maken of iets anders. Creëren kan ook een manier van mediteren zijn.”
  • Afwas: “Mediteren is je even bewust worden van je handeling. Afwassen bijvoorbeeld, het wegspoelen van alle energie aan het einde van de dag.”
  • Opruimen: “Alle kleren uit de kast halen en weer opvouwen. Mijn simpelste truc om me even geen zorgen te maken. Al zal niet iedereen daar zen van worden.”

Generation Hex – Elfi De Bruyn – Uitg. Horizon – 22,99 euro (verschijnt op 9 september 2020)

 

 

 

 

Auteur: Valerie De Groodt / Beeld: Tom Henderikx