Elke in filmland (1)

84

4 APRIL  2013 | Elke Haak is in april onze filmrecensente. Elke week gaat ze een nieuwe film checken en daarna bezorgt ze ons haar ongezouten verslag. Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Elke trok gisteren naar… Perfect Mothers.

PerfectMothers_FP2
Mijn eerste filmopdracht en meteen keuze uit liefst vijf nieuwe filmreleases. Hoera! En euh, niet evident! Uiteindelijk ging ik de bioscoopzaal binnen voor Perfect Mothers. Een film gebaseerd op een novelle van de Britse Nobelprijswinnares Doris Lessing… Dat kon geen slechte keuze zijn, toch?

De eerste minuten van de film deden me vanuit mijn zalig zachte zitje heerlijk wegdromen naar een zonovergoten paradijs. De beelden toonden een idyllisch strand en er klonk een zomerse soundtrack… De juiste stemming? Check!

De film vertelt het verhaal van twee hartsvriendinnen, Lil en Roz. Zij worden verliefd op elkaars zonen, Tom en Ian, die ze als jonge knappe goden aanschouwen. Opmerkelijk is dat het leven van de twee soul mates verrassend veel parallellen vertonen. Zo is Lil weduwe, terwijl Roz’ man Harold plots naar Sydney vertrekt voor ‘het werk’. Vanaf dan doet cupido zijn ding en gebeurt het onmogelijke…

Bedenking: Zou het dan toch waar zijn dat de ideale echtgenote voor een man, een vrouw is die lijkt op zijn moeder?!

Niets nieuw onder de scenariozon als even later blijkt dat Tom Lil (de hartsvriendin van zijn moeder) bedriegt met Mary (vertolkt door Jessica Tovey). Lil moet zo plaats ruimen voor een jonger meisje.

Tot daar de korte beschrijving van het scenario. Hoe de hartverscheurende liefdesperikelen zich verder ontwikkelen doorheen de film is aan jullie om te ontdekken!

De aangrijpende verhaallijn achter deze filmparel wordt gekenmerkt door rauwe emoties, hartstocht, jaloezie, de kracht van vriendschap, de verboden liefde en de zogenaamde leeftijdskloof. Ik zat door het meeslepend en emotionele scenario van de eerste tot de laatste seconde aan het scherm gekluisterd. En dat is ook te danken aan het sterk staaltje acteerwerk van Naomi Watts (Lil), Robin Wright (Roz), Xavier Samuel (Ian) en James Frecheville (Tom). De film wordt gekenmerkt door relatief veel flashforwards, die op zich zeer goed geïntegreerd zijn in het kernverhaal.

Maar… Toch roept deze relatief eenvoudige verhaallijn eveneens vraagtekens bij me op. Er blijkt immers een gebrek aan realiteitszin te zijn door het feit dat de leeftijd van Lil & Roz niet consistent is met de fysieke kenmerken van een doorsnee moeder. Tevens wordt er gebruik gemaakt van stereotiepe beeldvorming, de zonen (Tom & Ian) worden voorgesteld als jonge hartstochtige verleiders met dé perfecte lichamen waar niet aan kan worden weerstaan.

Perfect Mothers is zeker en vast een aanrader voor een luchtige en licht verteerbare filmavond. Ik raad deze film voornamelijk vrouwen aan. Of kunnen mannen ook genieten van een melodrama?!

Anyways, gedurende 1 uur en 40 minuten werden mijn diverse zintuigen steeds geprikkeld. De film bezorgde me een krop in de keel én een glimlach op mijn gezicht.

See you next week!

Elke Haak