Elke in filmland (3)

35

18 APRIL  2013 | Elke Haak is in april onze filmrecensente. Elke week gaat ze een nieuwe film checken en daarna bezorgt ze ons haar ongezouten verslag. Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Elke trok gisteren naar… Olympus Has Fallen.

olympus-has-fallen-eckhart-freeman-butler

Op een zonovergoten woensdag bracht ik een bezoek aan de Kinepolis in mijn geliefde studentenstad, Gent! Wellicht zaten de heerlijke zomerse temperaturen er voor iets tussen, maar het nieuwe filmaanbod was overduidelijk het laatste van de zonnekloppers’ zorgen. Ik liet me echter niet van mijn stuk brengen en koos zonder verpinken voor de actiethriller Olympus Has Fallen. Why? Wel omdat deze film inspeelt op de huidige situatie in Amerika en de vrees voor terroristische aanslagen. Met de vreselijke terreurdaad tijdens de marathon in Boston werd het meteen wel heel erg actueel. Niet?

Olympus Has Fallen was een film waar ik al enkele weken naar uitkeek. Toch wist ik niet goed wat te verwachten… Na afloop kan ik stellen dat het van begin tot eind gewoonweg subliem was. Een staande ovatie! De thrillers troeven zijn Morgan Freeman (wat een topacteur!), een vleugje spanning en actie in combinatie met patriottisme. En nagelbijtmomenten in overvloed!

Naast een resem explosies, schietpartijen, doden en gewonden had de film inhoudelijk ook wel degelijk iets te vertellen. “Het is een kans om herboren te worden en sterker terug te keren. Moge God en Amerika u zegenen”. Mike Banning is een veiligheidsagent en in principe is zijn personage samen te vatten als “from zero to hero”. Toen hij op 25 december 2011 verantwoordelijk was voor het transport van de Amerikaanse president Benjamin Asher, de First lady (Margaret Asher) en hun zoon Connor van het vakantieverblijf Camp David naar een kerstdiner gebeurde er een tragisch auto-ongeluk waarbij de presidentsvrouw om het leven kwam. Omwille van het tragisch auto-ongeval werd antiheld Mike gedegradeerd van veiligheidsagent naar een medewerker bij het Ministerie van Financiën. Tot (en nu komen de spannende momenten) het Witte Huis onder vuur genomen wordt door Koreaanse terroristen en gijzelnemers de president en zijn staf onder schot houden in de bunker van de presidentiële woning.

Eén ding kan ik nog verklappen: het actiegehalte swingt de pan uit! Maar kan spierbundel Mike Banning zijn eer en het leven van de Amerikaanse president en dat van zijn zoon redden?!

Na afloop stroomde de adrenaline nog steeds door mijn aderen… Maar als bij thuiskomst bleek dat er een verdachte omslag gericht was aan de Amerikaanse president Barack Obama, begon ik me af te vragen of ik nu aan het dromen was of niet…

See you next week!

Elke Haak