Niet vergeten: binnenkort is het weer Valentijn, je hebt nog iets meer dan een week om voor een gepaste verrassing te zorgen.  Al zou het natuurlijk nog mooier zijn om elke dag Valentijn te vieren en de sleur nooit een kans te geven. Hoe je dat aanpakt, vroegen wij aan relatietherapeute Kris De Groof.

1. Haal herinneringen op

“Wanneer koppels in de praktijk komen voor relatietherapie raad ik altijd aan om even terug te gaan naar de beginmomenten van hun relatie, toen ze nog dolverliefd waren op elkaar. Het is een goede manier om die verliefde gevoelens terug te voelen. ‘Waarom waren jullie zo verliefd? Wat vond je geweldig aan je partner en welke dates vond je het leukst?’ Door terug te denken aan die dingen die je zo aantrekkelijk vindt en die dates terug in te plannen, komen die warme gevoelens terug.”

2. Gun elkaar minstens vijf minuten aandacht per dag

“Natuurlijk is het erg druk. Toch is het belangrijk dat jullie elkaar minstens vijf minuten per dag de volle aandacht gunnen. Vraag hoe het is, wat er op de planning staat vandaag en hoe je partner zich voelt. Het zorgt voor verbondenheid en geeft blijk van oprechte interesse in elkaars leven. Soms zien mijn partner en ik elkaar een hele dag niet omdat we aan het werk zijn. Als ik dan ’s avonds naast hem in bed kruip, geef ik hem toch nog een zoen. Zo stoor ik hem niet, maar geef ik hem toch nog even die aandacht. Kleine dingen maken vaak een groot verschil.”

3. Raak elkaar even aan

“Naast verbale communicatie is non-verbale communicatie erg belangrijk. Raak elkaar aan. Geef je partner ’s morgens of ’s avonds een kus, maar raak hem of haar ook even aan als je elkaar toevallig passeert. Praten jullie, leg je hand dan even op zijn arm. Die kleine aanrakingen zijn een teken van affectie en verbondenheid.”

4. Neem één uur per week om te praten

“Naast die vijf minuten neem je best iedere week een uur om even samen te zitten; ik bedoel dan echt bij elkaar zitten. Zet de televisie uit en leg je smartphone weg. Overloop de planning van die week, maar vraag ook hoe het gaat en wat je partner bezighoudt.”

5. Maak tijd voor intimiteit

“Daarnaast zijn er kleine dingen die de intimiteit verhogen. Dans samen in de woonkamer op jullie favoriete muziek, knuffel elkaar of lees een mooi stuk tekst of een pagina uit een boek voor. Dat laatste klinkt voor velen misschien een beetje gek, maar het werkt bijzonder erotiserend.”

Tekst: Goele Tielens