Ellen Kegels houdt je warm

532

10 OKTOBER 2013 | Regen! Wind! De herfst is eindelijk écht begonnen. Eén iemand is daar héél blij mee: Ellen Kegels. Haar hippe (en hele warme) mutsen en sjaals verkopen als zoete broodjes. Maar nu heeft ze naast haar collectie LNBeanies en LNAndes ook een boek: Goedgemutst. Goed voor een interview met de vrouw die haar volk leerde breien!

Hallo Ellen! Ben je écht blij dat de zomer voorbij is?
Zeker en vast. Ik ben een wintermens. En de verkoop van mijn mutsen en sjaals draait uiteraard ook beter in deze periode. (lacht)

Je houdt het niet bij sjaals en mutsen alleen, waarom is er nu ook een boek?
Ze hebben mij gecontacteerd en het voorstel gedaan om een boek te schrijven. Ik vond dat wel een tof idee. Ik krijg namelijk dikwijls vragen van klanten hoe dat breien nu precies in elkaar zit.

Maar is dat wel…
(onderbreekt) Veel mensen vragen me nu of dat boek wel een verstandige keuze was, aangezien ik toch wel zelf die mutsen en sjaals verkoop. Ik beschouw het echter als goede reclame voor mijn eigen collectie. Ik vind het flatterend dat de mensen mijn ontwerpen willen gebruiken om zelf mutsen of sjaals te maken. Voor hen die het willen proberen, verkoop ik mijn eigen wol. Vinden ze dan een bepaald patroon een beetje te moeilijk, dan kunnen ze nog altijd een stuk kopen van de collectie LNBeanies of LNAndes.

Je bent nu toch al een paar jaar druk zaken aan het doen. Heeft dat jou veranderd als persoon?
Eigenlijk niet. Ik zie hoe hard de omaatjes en de meisjes in Peru moeten werken om geld te verdienen, dat houdt me met mijn voeten op de grond. (Ellen werkt met hen samen, zie www.lnbeanies.com, nvdr) Wel heb ik veel minder tijd voor mezelf, maar ik haal voldoening uit mijn werk, dus ik vind dat niet zo erg.

Een succesvol merk vraagt veel tijd en toewijding. Waaraan denk jij dat je je succes te danken hebt?
Dat is eigenlijk vooral te danken aan mijn manier van marketing. Ik heb vier pijlers die ik enorm belangrijk vind. Handwerk, gebruik maken van duurzame materialen, aandacht geven aan een sociaal project en personal branding. Deze pijlers probeer ik altijd te volgen in mijn werk. Daarbij heb ik ook nog een heel persoonlijke relatie met mijn klanten en probeer ik zoveel mogelijk doelgroepen aan te spreken. En eigenlijk is er nu ook een vijfde pijler, namelijk educatie. Ik leer jonge meisjes en vrouwen weer breien en haken, ik werk samen met studenten en scholen voor hun eindwerken en projecten, en ik geef vaak lezingen en presentaties over marketing, branding en promotie.

Je bent het gezicht van je eigen merk. Brengt dat een zekere druk met zich mee?
Zeker. Alle verantwoordelijkheid komt bij mij te liggen. Daarom slaap ik dikwijls slecht, mijn motor staat niet stil. Maar ik heb het graag zo want als ik dan wakker in mijn bed lig, kom ik meestal op de beste ideeën. Toch dwing ik mezelf om goed voor mezelf te zorgen, zowel innerlijk als uiterlijk.

Hoe zie jij de toekomst? Zit er misschien een kledinglijn in?
Het is en blijft nog altijd handwerk dus massaproductie zal het nooit worden en dat wil ik ook niet. Voor het ogenblik verkoop ik mijn collectie in pop-up-stores, maar het liefst zou ik een eigen winkel hebben waar de collectie van LNAndes en LNBeanies verkocht kan worden. Liefst een plek waar ik ook workshops kan geven, waar de mensen kunnen leren hoe ze een muts of sjaal moeten maken.

En op boekenvlak?
Ik wacht nog een beetje af hoe goed dit boek het gaat doen. Wie weet, als het een succes is, kan ik nog een boek uitgeven waar de focus dan zal liggen op een zomer-diy-collectie.

We wensen je het toe!

Goedgemutst van Ellen Kegels is uitgegeven bij Manteau. Meer info vind je op de site van Ellen.

9789002252679
Eline Denys