Emma Gelaude (32) is één van de leading ladies van de Belgische blogwereld. Naast haar razend populaire ‘My Fashion Blog’, is ze onder andere de officiële guestblogger van Marie Claire. Sinds kort neemt ze ook de job van moeder op haar schouders: haar dochtertje Jackie Rio wordt binnenkort 1 jaar.

Jij hebt één dochter. Wat is haar naam en hou oud is ze?
Emma: Ja, dat klopt. Jackie Rio is net 1 jaar oud geworden. Ik ben 32 en al 12 jaar gelukkig met samen mijn vriend.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als moeder?
Dat is een moeilijke vraag omdat het moederschap elke dag een ontdekking en uitdaging is. Ik wil Jackie sowieso van zoveel mogelijk laten proeven in het leven en haar een heel ruim wereldbeeld meegeven door verschillende ervaringen. Daarnaast zie ik mij ook als een strenge, maar rechtvaardige moeder. Ik ga niet muggenziften, maar ik wil wel dat ze een goede opvoeding krijgt en met twee woorden spreekt.

Denken mensen wel eens dat jij een enorm rooskleurig leven hebt door wat je post op sociale media?
Mensen kennen ook wel het verschil tussen de realiteit en hetgeen ik post op social media. Het lijkt me logisch dat dit geen exacte afspiegeling is van het leven. Het is gewoon een verzameling van mijn ‘mooiste momenten’ die ik wil delen met de wereld. Een soort van best of. The highlights zeg maar. En evident dat mijn leven geen aaneenschakeling is van highlights. Waarom denk je dat ik soms 3 dagen niets post?

(Foto: Emma Gelaude)

De laatste tijd is er in de media ook wel wat aandacht voor het feit dat mama zijn heel vermoeiend is. Hoe ervaar jij dat?

Ook al krijg je er enorm veel voor terug en is Jackie Rio de grootste toegevoegde waarde aan mijn leven, het moederschap is vermoeiend. Dat is een feit. Het is ook nooit evident geweest, maar tegenwoordig willen mensen en dus ook vrouwen steeds meer. We gaan voor een carrière, een mooi gezin, een interessant sociaal leven,.. De som van al die wensen is enorm zwaar. Dat kan soms zijn tol eisen. Het is dus echt een taak om ergens een evenwicht te vinden.

“Ik zie elke dag een beetje als Moederdag”

Vind jij het een positieve evolutie dat er in de media meer aandacht wordt besteed aan de zware rol die moeders hebben?
Ik ben hier absoluut een voorstander van. Het doet deugd te lezen omdat het zo herkenbaar is. Zo’n artikels zijn ook een counter voor sociale media, waar alles en iedereen er perfect uitziet. Er is dus nood om de andere kant van de medaille te tonen.

Je viert binnenkort voor de eerste keer als mama Moederdag. Wat zijn de plannen?
Ik zie elke dag een beetje als Moederdag. Ik vind het maar meer dan normaal dat moeders meer dan één keer per jaar in de bloemetjes worden gezet. Ik heb gelukkig een partner die mij enorm apprecieert voor wat ik allemaal doe. Want laten we eerlijk zijn: je man mag een schat van een vader zijn, als er een probleem is, komt het meestal op schouders van de moeder terecht. Ik ben dus uitermate blij dat mijn partner meer dan 1 keer per jaar zijn waardering voor mij toont. Maar zo’n extra dag speciaal voor de moeders is uiteraard fijn.

Processed with VSCOcam with a5 preset(Foto: Emma Gelaude)

Hoe ziet jouw ideale familiedag er uit?
Mijn ideale familiedag is op een mooie, warme zomerdag waarop iedereen aanwezig is. In het bijzonder mijn dochter en mijn partner, mijn twee zussen en mijn mama. Een namiddag in de zon doorbrengen met lekker eten en drinken, veel gebabbel en gelach. Dat vind ik hemels. Want familie is enorm belangrijk. Dat is ook iets wat ik mijn dochter wil meegeven: dat warme nestgevoel, een groep mensen waarop ze altijd zal kunnen rekenen.

“Als Jackie naar school gaat, zal ik er niet staan om half vier”

Hoe combineer jij je werk met het moederschap?
Met een planning waar Martha Stewart trots op zou zijn en een goed vangnet. Als ik op een bepaalde avond aanwezig moet zijn op een event, wordt dat weken op voorhand ingepland want ik heb uiteraard opvang voor Jackie nodig. En behalve een Plan A, heb je beter ook een plan B en een plan C. Maar eenmaal die planning is opgemaakt, moet je gewoon gaan en je ding doen zonder schuldgevoel. Ik weet nu al als mijn dochter naar school zal gaan, ik er niet altijd zal staan als de schoolbel gaat om half vier. Met mijn job is dat onmogelijk. Ik word daar niet gelukkig van, maar het is de realiteit. En ze zal het wel overleven.

fotograaf_Lana De Doncker1(Foto: Lana De Doncker)

Hoe is je leven veranderd sinds je moeder bent?
Ik heb al gemerkt dat sinds Jackie er is, ik alles veel beter kan relativeren. Je hebt als moeder veel meer perspectief van wat belangrijk is en wat niet. Alles vervalt naast je kind. Daarnaast kan ik ook beter afsluiten. Als er, professioneel of privé, iets verkeerd is gelopen, kan ik mij daar op het moment zelf nogal in opwinden. Maar vanaf dat ik thuis ben en Jackie in mijn armen ligt, vergeet ik dat. Het enige nadeel is het slaaptekort, dat weegt.

Vind je dat het als mama moeilijker is om er hip bij te lopen?
Eigenlijk niet, je moet je toch elke dag aankleden. Dan kan je evengoed een hippe trui en een leuke jeans aantrekken in plaats van je training? Maar ik versta maar al te goed dat je na een slapeloze nacht niet meteen bezig bent met je kapsel. Je wil gewoon slapen, het zal je worst wezen hoe je haar erbij ligt. Ik persoonlijk, heb nu eenmaal een job in de fashion business, waardoor het ergens wel logisch is dat ik me creatief style en ook nieuwe trends uitprobeer. Ik heb mijn eigen stijl en die zal ik niet opgeven omdat ik een dochter heb. Ik ben moeder, maar ook veel meer dan dat.

Processed with VSCOcam with k3 preset(Foto: Barbara Zwerver)

Heb je goede raad voor mama’s die hip door het leven willen gaan?
Mijn raad: maak het jezelf niet te moeilijk. Kies voor stukken met een hoog statementgehalte die op zich al afgewerkt zijn en die je een mooi silhouet geven. Een leuke jurk met een print vraagt veel minder dan een basic trui en jeans. Want die outfit moet je afwerken met leuke accessoires , terwijl die jurk niet veel extra nodig heeft.
Daarnaast is het ook belangrijk om je soms te laten soigneren. Meer nog: je moet tijd eisen van je omgeving én jezelf om je te laten soigneren. Mijn kappersafspraak en gezichtsbehandeling staan ook twee maanden op voorhand in mijn agenda en ik maak daar echt een verwenmoment van. Het is een ook een vicieuze cirkel: als na zo’n verwendagje je baterijen weer helemaal opgeladen zijn en je ziet er ook beter uit, zal je je ook beter voelen. En vice versa.

“Mama’s moeten af en toe eens tijd eisen voor zichzelf “

Krijg je soms negatieve reacties op het feit dat je soms foto’s van je dochter post?
Neen, maar ik let ook wel op met welke soort foto’s ik post. En er zijn natuurlijk bepaalde grenzen die ik bewaak. Maar daarnaast deel ik wel graag foto’s van Jackie Rio met mijn volgers. Ik denk ook wel dat ze daar later geen problemen mee zal hebben. Als ik zie hoe gefascineerd ze al is door tablets en smartphones, wed ik dat ze een echte digital girl zal zijn.

Waar vind je de balans tussen je dochter en jezelf op sociale media?
Mijn blog gaat over mode en daar ligt ook de focus. Maar aangezien achter een blogger ook een persoonlijk verhaal zit, wordt je als lezer wel meegenomen in onze wereld. Dus toen ik zelf zwanger was, schreef ik wel eens een stuk over zwangerschapskledij of leuke kindermerken. Nu nog, post ik af en toe een foto van mijn dochter, maar in grote lijnen gaat het over fashion topics.

Zie je Instagram als een platform om dingen te delen met anderen of als een manier om herinneringen te bewaren?
Beide! Ik heb zelfs al meerdere keren al mijn Instagram-foto’s laten afdrukken in een boekje.

Emma online: emmagelaude.com

Instagram: @emmagelaude