In een tijdperk waarin mannen en vrouwen hun rol heruitvinden en gender en gedragspatronen een nieuwe invulling krijgen, kun je je de vraag stellen: wat is dat nu eigenlijk, vrouw-zijn? Lana Del Rey bezingt het, Eva Daeleman doet in haar nieuwe boek ‘Woman up’ een poging om het te verwoorden. “In de seksuele daad zijn vrouwen de ontvangers, terwijl we in het leven vooral geven. Zelfzorg is die balans terugvinden.”

Het is ironisch, schrijft Eva Daeleman in het begin van haar boek, dat we als vrouwen het patriarchaat bestrijden met mannelijke energie. We willen bewijzen dat we hetzelfde kunnen als mannen terwijl we uit het oog zijn verloren om vanuit onze vrouwelijke kracht te leven. Met Woman up schreef ze een wijs en rijk boek dat spiritualiteit en praktische oefeningen verbindt, met af en toe een welkome knipoog. Hoe stimuleer je je vrouwelijke energie en hoe zorg je voor jezelf? Een gesprek van vrouw tot vrouw, aan haar bureautafel in Oostende.

Wat is dat, vrouw-zijn? Zelfs als vrouw vond ik, voor ik het boek las, geen helder antwoord. Hoe heb jij dit uiteindelijk kunnen formuleren?

Ik kwam voor de eerste keer echt met het thema in contact in Bali. Daar voelde ik: op deze manier kan ik niet doorgaan. Ik botste constant op het gevoel van in actie te willen zijn; ik vond moeilijk rust. Via mijn vriend Stijn kwam ik in contact met de boeken van David Deida. Die beschreef voor mij het antwoord dat ik na mijn burn-out aan het zoeken was: over terug naar je essentie gaan. En voor mij was dat mezelf toelaten dat ik vrouw mag zijn, dat ik het ben en eigenlijk niet moet worden.

Het is iets wat je in je boek ook zegt: vrouw-zijn is teruggaan naar de essentie, naar iets wat er al was. Terwijl velen zeggen: nee, vrouw, dat word je.

Ja. Natuurlijk ben je eerst een meisje. Maar wanneer word je vrouw? Wanneer je ongesteld bent? Ik was op dat moment vooral een meisje dat dacht: what the fuck? Doorheen de jaren probeerde ik vooral een versie van mezelf te worden die voldeed aan de verwachting van anderen. Het kon niet anders dat ik ziek werd. Ik ben voor mezelf nagegaan: waar ben ik dit verloren, sinds wanneer mocht ik geen vrouw zijn? Was het omdat iemand me flauw noemde? Omdat iemand me hysterisch vond terwijl ik huilde? Omdat ik niet serieus genomen werd als vrouw? Een mooie metafoor was voor mij het niet meer dragen van make-up. Ik was in het begin bang dat mensen niet meer naar mij zouden luisteren als ik er gewoon uitzag.

Het genderdebat is op dit moment een beladen thema. Jij hebt het in het boek over vrouwelijke en mannelijke energie, ook los van geslacht.

Ja, het is een balans zoeken tussen yin en yang. Natuurlijk heb je mannelijke energie nodig om iets in de wereld te zetten. Ik vond dit beeld mooi: vrouwelijke energie is water en mannelijke energie is het glas, de container errond. Bij het schrijven van dit boek, merkte ik dat het goed was om vrouwelijke energie te cultiveren maar dat ik daarna ook tot actie moest overgaan om iets op papier te krijgen. Zonder te veel in die mannelijke energie te kruipen want dan schreef ik te praktische, analytische stukken. Dus wat heb ik gedaan? Mijn boek naakt in bed geschreven. Dat voelde anders als aan een bureau werken, het stroomde beter.

Je beschrijft in het boek hoe dominant mannelijke energie is, zelfs bij vrouwen. Hoe keer je dat om?

Er zijn zoveel vrouwen die zichzelf willen bewijzen, die niet willen onderdoen. Maar op lange termijn wreekt zich dat en val je uit. We hebben als maatschappij zo lang voor welvaart geleefd dat we het welzijn zijn vergeten. Het antwoord is om meer te zijn in plaats van te doen. En dat wil niet zeggen nietsdoen. Sommigen zeggen tegen mij: ja maar, hoe jij leeft … jij doet niets. Dat is niet waar, ik werk hard. Maar ik heb een beroep en een manier van werken uitgevonden die voor mij werkt. Omdat het anders niet meer ging.

‘Woman up’ is een boek dat lezers kan inspireren. Toch benadruk je vaak dat je de waarheid niet in pacht hebt.

Ja, ik wil absoluut niet met het vingertje wijzen. Wie ben ik om op mijn 29ste te zeggen dat ik het allemaal weet? Nee, daar ben ik veel te bescheiden voor. Misschien is het ook voor een stuk een veiligheidsmechanisme om mijn onzekerheid te verbergen en negatieve reacties te vermijden. Maar ook om het zwart-witdenken onderuit te halen. Wat voor de ene werkt, werkt daarom voor de andere niet.

Sommige termen in het boek zoals ‘chakra’s’ zullen voor bepaalde mensen nogal zweverig klinken.

Dat is zo. Wanneer ik in mijn workshops vertel dat we naast bloedvaten en zenuwbanen ook energiecentra in ons lichaam hebben, is iedereen mee. Maar wanneer ik daar dan de term ‘chakra’ opplak, denken velen: haha, Ingeborg! En dat is ergens spijtig want ik hoop verdorie voor hen dat hun chakra’s in balans zijn. Soms heb je bijvoorbeeld periodes waarin je voelt dat er iets niet klopt, al is er niet meteen een fysiek aanwijsbare reden. Dan kan die theorie van chakra’s helpen. Wie weet, ben je de laatste tijd te weinig bezig met jezelf waardoor je maagpijn hebt. Als je ervoor openstaat, zijn het tools die kunnen werken. Dat is mijn doel: de spirituele wereld zo hapklaar mogelijk maken.

Met welk gevoel stuur je jouw boek de wereld in?

Ik vind het behoorlijk spannend. Het is geen evident en tastbaar thema; het heeft me behoorlijk binnenstebuiten gedraaid. Wanneer ik erover praat, zeggen sommige mensen: goh die Eva, die is de weg kwijt. En dan denk ik: nee, eigenlijk helemaal niet. Integendeel. Ik voel dat ik steeds meer aan het landen ben. Het is dus ergens met een klein hartje. Maar langs de andere kant denk ik dat de wereld er klaar voor is. Ik ben benieuwd wat het teweeg zal brengen.

Aan wie zou je het boek zelf cadeau willen geven?

Aan mijn zussen. Wij zijn alle drie nogal tandenbijters. Ik denk dat ze er veel aan zullen hebben. Maar ook eigenlijk aan al mijn vriendinnen en alle vrouwen die op mijn pad komen. Hoewel mannen er ook veel aan kunnen hebben. Ik vind het mooi om het boek als een geschenk te zien.

 

Woman up – Eva Daeleman – 22,99 euro – uitg. Horizon

www.evadaeleman.be

 

 

 

Tekst: Maren Moreau – Beeld: Ellen Van den Bouwhuysen