Eva Daeleman: “Ik heb extreem veel geweend. Maar het was de moeite waard!”

469

Ex-omroepster en radiopresentatrice Eva Daeleman (25) trok begin dit jaar zeven weken alleen naar Vietnam en Thailand. Over haar ervaringen schreef ze een openhartig boek, Factor 25 genaamd, dat vanaf 15 oktober in de winkelrekken zal liggen.

eva

Eva, waarom wilde je per se alleen op reis?
Vorig jaar was er in mijn leven veel veranderd. Ik was plots single en ik had het superdruk. In plaats van even op de rem te gaan staan, heb ik me keihard in mijn job gesmeten. Op een bepaald moment móest ik gewoonweg op vakantie, maar niemand van mijn vrienden kon mee. Dus moest het maar alleen. Zonder te veel stil te staan bij de vraag of alleen reizen moeilijk kon zijn, ben ik vertrokken.

En dat ging niet meteen van een leien dakje, zo blijkt uit je boek.
Klopt. Toen ik in Vietnam aankwam, had ik meteen visumproblemen. Het begon dus al meteen met een valse noot. Ik was simpelweg slecht voorbereid. Ik kwam ook behoorlijk snel mezelf tegen. Ik had snel door dat ik in België was weggelopen van de veranderingen in mijn leven, maar alleen in Vietnam kon ik de spiegel niet vermijden. En dat was heel heftig. Ik ben echt heel diep gegaan daar. Vietnam bleek ook niet echt de ideale bestemming om mee te beginnen, maar daar kwam ik helaas te laat achter.

Maar je had daar toch alle vrijheid, geen verplichtingen, overal leuke mensen om mee te feesten?
Je hebt drie types soloreizigers: mensen die weglopen van iets, mensen die op zoek zijn naar iets en mensen die vooral willen feesten. Ik dacht dat ik tot de laatste categorie behoorde, maar ik bleek in de eerste te vallen. Natuurlijk heb ik ook wel heel leuke momenten beleefd. Ik kon enorm genieten van het eten, ik heb me bijzonder goed geamuseerd met mijn nieuwe camera en heb een aantal mensen leren kennen met wie ik nu nog contact heb. Ik schrok soms van mezelf dat ik zo sociaal was. Maar je moet ook vaak afscheid nemen. En daar had ik het ook wel moeilijk mee.

Hoe kijk je er nu op terug?
Ik heb in Vietnam extreem veel geweend, maar het was achteraf de moeite waard. Ik heb er echt moeten leren genieten. Nu verlang ik vreemd genoeg soms terug naar dat gevoel. Ik heb dus helemaal geen spijt. Integendeel, ik vind dat iedereen eens alleen op reis moet gaan.

Interview: Sebastiaan Bedaux.

-> Wauw! Zo zag de vakantie van Eva Daeleman er uit

-> Ook alleen op reis? 5 redenen om het te doen!

Ma Flodder haalt haar boek op. OH MY GOOOD. #factor25

A photo posted by Eva Daeleman (@evadaeleman) on

Factor 25, het boek van Eva Daeleman is te koop vanaf 15 oktober.