“Of ik het niet zou zien zitten om me mee te engageren in het verhaal van Ergodôme? Om de boodschap mee te helpen verspreiden dat ergonomie best wat extra aandacht kan gebruiken en dat dat voor ons eigen goed is?” Lang moest Evy Gruyaert niet nadenken over de vraag van Ergodôme. “Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat we er alle belang bij hebben om met ergonomie bezig te zijn en dat zowel thuis als op het werk.”

Radio- en televisiepresentatrice en gezondheidsgoeroe Evy Gruyaert wordt het gezicht van Ergodôme in Kortrijk en ambassadrice van de visie ‘ergonomie de klok rond’. “Ik heb aan den lijve mogen ondervinden dat Ergodôme met zijn uniek matrassensysteem op maat iets kan doen aan de vele mensen die lijden onder een abominabele slaapkwaliteit. Ik heb vaak last van mijn nek en schouders, spanningshoofdpijn en ook heel zware migraine. Hoe ik in mijn bed lig en welk hoofdkussen ik gebruik – dus hoe mijn ruggengraat en nekwervels liggen – bepaalt voor mij heel veel en zorgt ervoor dat ik wel of niet met pijn opsta. Een persoonlijk advies, de juiste uitleg, to the point en zonder rond de pot te draaien, dat kreeg ik bij Ergodôme”, getuigt Gruyaert.

Het verhaal van Ergodôme past bij het sportieve verhaal van Evy Gruyaert die al twaalf jaar het gezicht is van start2run en al meerdere jaren van Yoga met Evy. “Net zoals bij yoga hebben mensen soms nog een clichébeeld over ergonomisch verantwoord meubilair. Ze denken dat het voor zieke mensen is, voor mensen die echt iets hebben aan hun rug. Dat klopt niet en ondervond ik toen ik naar de meubelbeurs ging in Brussels Expo. Ik zat in de wondere wereld van de ergonomie heel veel designmodellen.”

Als zelfstandige werkt Gruyaert vaak van thuis uit en dan vindt ze het bijzonder vervelend om uren aan een stuk door op een stoel te zitten die daar niet voor gemaakt is. “Na vier uur mails lezen en versturen, geraak je dan nog amper recht. Het begrip van het ‘bewegend zitten’ was nieuw voor mij, maar erg welkom en alweer knal binnen de context van de zaken waarmee ik zelf bezig ben op sportief vlak. Nieuw fenomeen is dat we met zijn allen veel te lang zitten en het is onze verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Met de sta-zit-tafels sta ik zelfs dikwijls op de loopband aan een standing desk mijn mails te controleren. Verder probeer ik om het half uur recht te staan en bel buiten in plaats van aan mijn bureau.”

Als specialist in ergonomie ziet Ergodôme dat steeds meer mensen rugpijn hebben. Oorzaak is meestal de verkeerde houding aannemen. Ergonomie-ambassadrice Evy Gruyaert is er ondertussen van overtuigd dat je lichaam de klok rond de juiste ondersteuning moet krijgen. “Zij wil dan ook een positief verhaal creëren rond ergonomie en je laten zien hoe een gezonde- werk en thuisomgeving past in een groter verhaal over gezondheid, naast voeding en beweging”, zo vertelt Stijn Haerens van Ergodôme.

Info: Ergodôme Kortrijk, Sint-Janslaan 19, www.ergodome.be

(tekst: Xavier Coppens)