Fashion on wheels: mode voor rolstoelgebruikers

604

30 APRIL 2014 | Als rasechte shopaholics slijten we vaak uren in shoppingscenters, genietend van de laatste nieuwe collecties en trends, zalig toch? Helaas blijkt dit niet voor alle fashionista’s even evident te zijn. Zo hebben rolstoelgebruikers het vaak lastig om modieuze en betaalbare kledij te vinden, waarin ze zich bovendien ook nog eens comfortabel voelen. Terwijl Amerika en Nederland hierin al grote stappen vooruit zetten, blijft Vlaanderen achterop hinken.

Het mag best wat vrouwelijker!
Veel rolstoelpatiënten zijn ook helemaal door de fashionmicrobe gebeten, maar vinden nauwelijks confectiekledij, waarin ze zich zowel comfortabel als modieus voelen. In Vlaanderen zijn er zo’n 50.000 rolstoelgebruikers. Om zich makkelijk te kunnen bewegen, dragen zij vaak stretchkledij zoals trainingsbroeken, maar voor vele fashionistas mag het toch best wat vrouwelijker zijn. En voor de mannelijke fashionistas (ja, die bestaan ook!) iets mannelijker!

Wij zijn geen miljardairs!
Maar helaas vinden rolstoelgebruikers hun kledij vaak oubollig, raar of oncomfortabel. Maar dan bestellen ze die toch gewoon via het internet, op buitenlandse sites, hoor ik je al denken. Inderdaad, maar voor die kledij mag je toch al eens wat dieper in je portemonnee scharrelen. En aangezien niet iedere rolstoelgebruiker ook multimiljonair is, zoeken ze vaak wanhopig naar een oplossing. Uit pure noodzaak schakelen zij daarom regelmatig de hulp in van een coupeuse, die hun moderne kledij aan hun beperking aanpast. Maar is dat niet wat passé en moeten we daar nog wel genoegen mee nemen?

Vlaanderen hinkt achterop
In Vlaanderen is het aanbod aan modieuze kledij voor rolstoelgebruikers nog steeds een gat in de markt en totaal onbesproken naar buitenstaanders toe, terwijl Nederland en Amerika wel al op die modewagon gesprongen zijn. Als je als Vlaming zelf geen rolstoelgebruikers kent, zal je ook nooit van hun problemen afweten en dat is het probleem. Hier blijft het nog teveel taboe, waardoor de problemen verzwegen worden en het probleem ook blijft bestaan…

Ms. Wheelchair New York
Danielle Sheypuk (zie foto), is het eerste (rol)model dat onlangs in een rolstoel op de catwalk van de New York Fashion Week verscheen. Sheypuk zit sinds haar twee jaar in een rolstoel en was van kinds af  aan gepassioneerd door mode en hippe trends. In een interview met Womensenews verklaarde ze: ‘We lezen de magazines, we winkelen en we volgen de laatste modetrends, maar er is nooit iets geschikt voor mensen in een rolstoel.’ Ontwerpster Carrie Hammer, die kleding voor zakenvrouwen ontwerpt, nam Sheypuk als model tijdens haar defilé en kaartte zo meteen het probleem voor de hele wereld aan.

“Ik koos voor een rolmodel en geen typisch model. Ik vind het belangrijk dat vrouwen een positief beeld hebben over hun lichaam. Ik maak kleding die bij de vrouw past en geen kleding waar de vrouw er zelf voor moet zorgen dat ze erin past.”, vertelde Hammer in Womensenews.

Ook Nederland geeft het goede voorbeeld
De Zonnebloem, de initiatiefnemer van Fashion on wheels, een organisatie die geld inzamelt om zo’n kledij te kunnen ontwerpen, deed een post op hun Facebookpagina waarin ze vroegen dit te liken wanneer je ook problemen om zo’n kleding te vinden, ondervond. Al snel kregen ze meer dan 600 likes.
Daarom gingen onlangs de studenten van Fashion Design van het ROC van Amsterdam via de wedstrijd Fashion on wheels de uitdaging aan om zelf modieuze kledij te maken voor mensen in een rolstoel. Kelly Lampers werd onlangs uitgeroepen tot winnaar.

Vlaanderen schiet in actie!
Is het voor Vlaanderen geen tijd om mee op deze modewagon te springen en samen de problematiek aan te kaarten? Samen sterk, toch? Ik heb nogal het gevoel dat in Vlaanderen vaak de ‘ver-van-mijn-bed-show’ heerst. Zolang we zelf niet met een probleem geconfronteerd worden, zullen we er ook niets aan veranderen of er ook geen belang aan hechten. Ik begrijp dit echt niet. Als je als ontwerper zo’n gat in de markt vindt, valt er toch een grote som mee te verdienen, ik zou het in ieder geval wel weten. Maar dan vooral om deze reden: rolstoelpatiënten willen ook deel uitmaken van onze maatschappij, dus waarom zouden zij het niet verdienen om ook in mooie en comfortabele kledij voor de dag te komen?

Danielle Sheypuk , is het eerste (rol)model dat onlangs in een rolstoel op de catwalk van de New York Fashion Week verscheen. ©tranquility49.com

AN DE SMET