Fast food én toch gezond: drie overheerlijke recepten van Sandra Bekkari

“Ik wil wel gezond en lekker koken, maar ik heb geen tijd.” Hét is misschien wel hét meest gebruikte smoesje dat anderen en wijzelf gebruiken. Na tien boeken heeft Sandra Bekkari intussen al onze excuses en smoesjes gehoord. No more! Met haar recentste boek ‘Fast Food’ motiveert ze ons om ‘in geen tijd’ toch een lekkere én gezonde maaltijd op tafel te toveren. Wij probeerden drie recepten uit, deden dat in sneltempo en proefden dat het verdraaid lekker was.

Groentecalzone met kalfsgehakt

Dit heb je nodig (voor twee personen):

1 rode ui, fijngehakt – 1 teentje knoflook, fijn-gehakt – 250 g kalfsgehakt – 1 tl oregano – 1 el tomatenconcentraat – 1 tl harissapasta – 1 zoete puntpaprika, in stukjes – 1 prei, in dunne ringen – 1 eidooier – 2 volkoren (spelt)wraps – 4 el passata – 100 g gratinkaas – 2 handvol gemengde sla – enkele tomaatjes -pijnboompitten, geroosterd

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid met peper, zout, oregano, tomatenconcentraat en harissapasta. Voeg de paprika en prei toe en stoof mee.
  • Roer de eidooier los met een scheutje water.
  • Bestrijk zo’n 1,5 cm van de rand van de volkorenwraps met het eigeel. Beleg ze voor de helft met de passata en het groentegehaktmengsel (niet op de randen). Strooi er gratinkaas over en over de randen. Vouw de wrap dicht en duw de randen goed aan met een vork.
  • Leg de calzone op een bakplaat met bakpapier. Strijk de bovenkant van de calzone in met de rest van het eigeel. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer met gemengde sla, tomaatjes op smaak gebracht met peper, fleur de sel, pijnboompitten en olijfolie.
  • Tip: Maak de saus op voorhand in een grotere portie. Je kan ze twee dagen bewaren in de koelkast of tot drie maanden in de diepvries. Ook lekker met lamsgehakt.

Groene minestrone met feta

Dit heb je nodig (voor twee personen):

2 sjalotjes, fijngehakt – 1 teentje knoflook, geperst – 2,5 l groentebouillon – 500 g prinsessenboontjes (vers of diepvries), steeltjes verwijderd en in stukken – 1 courgette, in stukken – 250 g erwtjes (diepvries) – 1 bussel kervel, fijn-gehakt – 30 g feta per portie – 1 lente-ui, in fijne ringen

Zo maak je het:

  • Stoof de sjalotjes en knoflook aan in olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
  • Voeg de prinsessenboontjes toe, kruid met zwarte peper en een snufje zout. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
  • Voeg de courgette en de erwten toe en laat nog een 3-tal minuten pruttelen. Voeg pas op het einde de kervel toe.
  • Werk de soep à la minute af met feta en lente-ui.
  • Tip: Lekker met een volkoren speltboterham.

Zalmburger met guacamole

Dit heb je nodig (voor twee personen):

2 volkoren roggecrackers – 250 g (bio)zalmfilet, in stukken – ½ handvol dille – ½ handvol bladpeterselie, fijngehakt – sap van 1 limoen – mespuntje cayennepeper – 1 avocado – ½ rode ui, fijngehakt – ½ handvol koriander (optioneel) – 2 sneden volkoren speltbrood, getoast – 10 kerstomaatjes – 2 handvol waterkers (of tuinkers, tuinkruiden, …)

Zo maak je het:

  • Mix de roggecrackers in de cutter tot paneermeel, haal uit de cutter en doe in een mengkom. Mix de zalm ook in de cutter.
  • Meng de zalm met het paneermeel, voeg de dille, peterselie en een scheutje limoensap toe en kruid met cayennepeper en zout. Rol er twee ballen van en duw plat tot burgers.
  • Plet de avocado en meng met de rode ui, een scheutje limoensap, peper en zout. Voeg eventueel wat verse koriander toe. Bak de zalmburgers in olijfolie.
  • Besmeer de toasts met guacamole, leg de burger erbovenop. Voeg nog een scheutje limoensap toe. Werk af met tomaatjes en waterkers. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en fleur de sel.
  • Tip: Je kan ook wat gemalen havermout gebruiken i.p.v. gemalen roggecrackers.

Fast Food

De 80 recepten uit het Fast Food-boek van Sandra Bekkari maak je gemiddeld in 30 minuten klaar. Daarnaast krijg je nog een heleboel tips, trucjes en weetjes om goede eetgewoontes gemakkelijker in je drukke leven in te plannen. En het belangrijkste, Sandra probeert ook nog eens de afwas tot een minimum te beperken. Want wie heeft nu zin om na een heerlijke maaltijd nog eens aan die stapel vaat te beginnen? Niemand, toch!

Fast Food Sandra Bekkari Uitg. Borgerhoff-Lamberigts 24,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier