Nodig jij graag vrienden en familie uit voor een etentje, maar sta je telkens stijf van de stress? Met deze tips ben je tijdens het volgende feest helemaal zen!

1. Planning

Vooraleer je aan het hele gebeuren begint, is het een goed idee om een planning op te stellen. Schrijf alles op wat je moet doen en niet mag vergeten. Uitnodigingen, boodschappen, tafeldekking… Zet het er allemaal op en doorstreep wat je gedaan hebt. Zo zal je niets vergeten én zie je dat de berg werk kleiner wordt. Geen stress, dus!

2. Uitnodiging

Het is belangrijk om te weten wie naar jouw feest komt en wie niet. Zo weet je hoeveel eten en drinken je in huis moet halen en voor hoeveel gasten je de tafel moet dekken.

Je stuurt daarom best de uitnodiging tijdig – enkele weken op voorhand – naar de genodigden, zodat zij die datum kunnen vrijhouden in hun agenda. Let er dan wel op dat je daarna de gasten nog eens herinnert aan de afspraak, zodat ze het niet alsnog vergeten.

3. Wat schaft de pot?

Nonkel Karel zwelt op als hij kip eet en tante Julia is vegetarisch, wist je dat? Als je het menu opstelt, weet je maar beter wat je mag klaarmaken. Zijn er mensen die bepaalde dingen niet eten, dan is het handig om dat te weten vóór je inkopen doet.

4. Voorbereiding

Je kan jezelf heel wat stress besparen door sommige delen van je menu al op voorhand klaar te maken. Ook de feesttafel kan je al eerder dekken dan de avond zelf. Zo heb je de dag of avond zelf meer tijd om alles rustig aan te doen. En zo kan je wat meer bij je gasten zijn.

5. Er loopt iets mis, so what?

Je mag de vorige tips nog zo goed gevolgd hebben, er zal ongetwijfeld iets mislopen. En dat is helemaal niet erg. Je hebt heel wat werk verricht voor dit feest en dat weten jouw gasten ook. Probeer het idee dat alles perfect moet zijn van je af te zetten. Dus, geen stress, het wordt sowieso een onvergetelijke avond!

(foto’s iStock)