Of je nu vegan bent of gewoon gezonder wilt eten, het boek Everyday Vegan van foodie en fotografe Ellen Charlotte Marie biedt je de beste inspiratie! Ellen creëerde gevarieerde regenbooggerechten die ook kidsproof, lekker en snel te bereiden zijn.

Feestelijk opgevulde pompoen

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

1 middelgrote butternutpompoen, olijfolie, peper en zout, enkele takjes rozemarijn, 1 rode ui (in ringen), 1 teentje knoflook, 250 g gemengde champignons, 4 stronken witlof (fijngesneden) ½ koffielepel kurkuma, gekookte quinoa voor 4 personen, 2 stevige peren (in partjes), 1 eetlepel kokosolie, 2 eetlepels granaatappelpitjes.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175° C. Snijd de pompoen doormidden, haal de pitjes eruit en leg hem met de schil naar onderen in een ovenschaal. Doe er olijfolie, peper en zout op. Leg de takjes rozemarijn erbij. Bak 40 tot 50 minuten in de oven.

Bak de ui met knoflook in een beetje olijfolie. Voeg na enkele minuten de champignons en het witlof toe. Blijf roeren en kruid met peper, zout en kurkuma. Haal na enkele minuten roerbakken de pan van het vuur en meng de quinoa eronder.

Haal de pompoen uit de oven en schep er het vruchtvlees voorzichtig uit, zonder de schil te beschadigen. Snijd in blokjes en voeg bij de quinoamix.

Vul de pompoenhelften met de quinoa-mix en zet nog 5 minuten in de oven.

Bak ondertussen de peertjes goudbruin in een beetje kokosolie.

Werk de pompoenhelften af met granaatappelpitjes en de stukjes gebakken peer.

Gevulde zoete aardappel

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

4 middelgrote zoete aardappelen

Voor de guacamole: 2 rijpe avocado’s, gepeld sap van ½ citroen, snufje chilipoeder, peper en zout, ½ rode ui (fijngesneden), 1 rood pepertje (fijngesneden)

Voor de cashewcrème: 200 g cashewnoten, sap van 1 citroen, snuf zout, snuf chilipoeder, 1 eetlepel voedingsgist (optioneel), enkele eetlepels water, granaatappelpitjes, chilivlokken, koriander

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220° C. Was en droog de zoete aardappelen (reken op 1 per persoon). Snijd ze open in de lengte, maar niet helemaal middendoor. Verpak ze in aluminiumfolie en bak ze 20 tot 25 minuten in de oven of tot ze helemaal gaar zijn. Leg de zoete aardappel voor het serveren kort op de grill.

Guacamole: Plet alles met een vork of mix in een keukenmachine en werk af met de rode ui en het pepertje.

Cashewcrème: Mix in een foodprocessor tot een romige crème. Vul de zoete aardappel met een eetlepel guacamole en een eetlepel cashew-crème. Serveer met wat granaatappelpitjes, chilivlokken en koriander.

Simple raw chocoladetaart met fruitmix

Dit heb je nodig (voor 8 tot 10 personen):

Voor de bodem: 8 medjooldadels (ontpit), 150 g amandelmeel, snuf zeezout, 1 eetlepel gesmolten kokosolie, 3 eetlepels raw cacaopoeder

Voor de vulling: 300 g pure chocolade, 400 ml kokosroom, ¼ theelepel zeezout, merg van 1 vanillestokje, 4 tot 6 eetlepels kokossuiker (optioneel)

Voor de toppings: kokosyoghurt of opgeklopte kokosroom (optioneel), extra chocolade (geraspt), veel vers fruit naar keuze.

Zo maak je het:

Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot je een kleverig ‘deeg’ hebt. Schep het ‘deeg’ in een siliconenbakvorm en duw het aan met je vingers tot je een vlakke bodem hebt. Zet het in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de kokosroom, het zout en de vanille toe en giet het mengsel over de bodem. Zet de taart minimum 4 uur in de koelkast.

Versier de taart net voor het serveren met een laagje kokosyoghurt of opgeklopte kokosroom, vervolgens met het vers fruit en werk af met de geraspte chocolade.

Tip: Je kunt de taart ook in de diepvries bewaren.

Tip: Laat de taart 1 uur ontdooien voor je hem serveert.

HET BOEK

Plantaardig eten zit in de lift, het is hip en trendy en je bent niet langer een nerd als je zegt dat je vegan bent. Toch denken sommige mensen dat deze manier van eten niet haalbaar is omdat het te veel tijd vraagt en moeilijk in te passen is in hun dagelijks leven. Ellen bewijst het tegendeel. Ze verzamelde opnieuw heel wat eenvoudige, smaakvolle gerechtjes die je lichaam voeden, je gezondheid een boost geven en het dierenleed verminderen.

Everyday Vegan Ellen Charlotte Marie uitg. Lannoo 25,99 euro