De kerst- en nieuwjaarsperiode staat alweer voor de deur. Misschien wel de fijnste tijd van het jaar, tenzij je het koud en warm tegelijk krijgt wanneer de kerstman overal in het straatbeeld verschijnt. Kerst betekent feestjes organiseren, cadeautjes kopen en lekker shoppen, maar misschien kamp jij met een massa to do’s in je hoofd. Voel je de paniek al opkomen bij de gedachte aan die hectische decembermaand? Lees dan even rustig verder en ga zonder stress de feestdagen tegemoet.

1. Plannen voor dummies

Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Een planning met bijhorend to-dolijstje is dan ook geen overbodige luxe in deze drukke periode. Maar hoe begin je daar nu aan? Een eenvoudig voorbeeld: noteer alle taken op aparte post-its. Door verschillende kleuren te gebruiken, ken je prioriteiten toe. Hang daarna een groot blad papier aan de muur of gebruik een whiteboard en schrijf er een aantal hoofdcategorieën op: eten, huis- en tafeldecoratie, kleding, beauty, cadeautjes, wenskaarten enzovoort. Kleef nu de plakbriefjes bij de juiste categorie. De toptaken bovenaan. Als je een taak af hebt, kan je de post-it verwijderen. De praktische tips hieronder mag je ongestoord als leidraad hanteren. Makkie, toch?

2. Wat eten we vandaag?

Wil je zelf koken tijdens de feesten? Onleesbare boodschappenlijsten kun je nu beter vermijden. Maak ze daarom rechtstreeks op de smartphone. Veel winkelketens hebben tegenwoordig ook hun eigen app. Daarmee kun je meestal je boodschappen sorteren volgens de looproute van de winkel. Of je laat je boodschappen klaarzetten, dat is nog meer tijd bespaard.

3. Omarm de sfeer en creëer rust

Een warmere sfeer in je huis creëren, kan in een mum van tijd. Hier en daar een plaid of een pluizig kussen geven aan je interieur net dat behaaglijke extraatje. En een majestueuze kerstboom is hét pronkstuk van jouw woonkamer. Schakel manlief in om samen met de kinderen naar hartenlust de boom te versieren. Lichtsnoeren zorgen voor een unieke ambiance in en rond je huis. Geen paniek, er zijn tal van instructiefilmpjes te vinden op YouTube die jouw wederhelft stap voor stap de nodige uitleg verschaffen. Vlei ondertussen neer onder je dekentje en geniet van een eigen rustmomentje.

4. De kleren maken de gastvrouw

Als gastvrouw wil je er uiteraard tiptop uitzien. Geen tijd om op kledingjacht te gaan? Abracadabra, met de perfecte accessoires tover je een overjaarse jurk meteen om in een trendy feestjurk. (Pssst! Een paar extra nylons in je kast zijn rond deze tijd van het jaar geen overbodige luxe).Voor welke kledingstijl je ook kiest, zorg ervoor dat je matcht met je interieur. Aandacht verzekerd!Bij je outfit hoort uiteraard een leuk kapsel. Kappers werken tijdens de feestperiode meestal op afspraak. Informeer op voorhand even of dit bij je favoriete salon ook nodig is.

5. Me-time reserveren

Denk er ook aan om op tijd een opfrisbeurt te boeken bij je schoonheidsspecialiste en laat alvast je nagels even bijwerken. Zelf een kleurtje lakken kan natuurlijk ook, maar check dan vooraf of je (bij het overjaarse kleedje) passende nagellak nog wel vloeibaar is.

6. Een WhatsAppje doet het even goed

Ben je traditioneel van aard en verstuur je graag een nostalgisch kaartje? Weet dat de post tijdens de kerstperiode heel wat vertraging kan oplopen. Wenskaarten versturen is geen lastminutejob! Mag het voor jou allemaal wat eenvoudiger? Dan doet het versturen van een leuk Whats-Appje het even goed als een wenskaart!

7. Vermijd een stressmomentje op het moment suprême

Zoek die zaklamp op zolder en leg ze op een vaste plaats. Het zou niet de eerste keer zijn dat de zekeringen het laten afweten omdat alle huishoudtoestellen op hetzelfde moment overuren draaien. Wil je echt niet meemaken op de avond van je feestje!

Veel succes en vooral: geniet ervan!

(Door Dominique Lips/ beeld: Getty Images)