Moeder heeft visjes gebakken: duurzaam koken met vis uit blik (+ 3 gouden tips)

140

Wie denkt aan een gerecht met vis, denkt al snel aan pakweg een stukje wilde kabeljauw of gerookte zalmfilet en (bijna) nooit aan vis uit blik. En dat is jammer, want blikvis moet qua kwaliteit niet onderdoen voor verse vis, en bovendien kun je er in de keuken alle kanten mee op – óók dit najaar en tijdens de feesten.

Dat bewijst de Nederlandse seafoodchef Bart van Olphen die zich al jaren inzet voor de consumptie van duurzaam gevangen vis. Met zijn vismerk ‘Fish Tales’ werkt hij wereldwijd samen met lokale visserijgemeenschappen die leven én vissen in harmonie met de natuur. Duurzame vis mét een goed verhaal en een duidelijke herkomst dus.

In zijn (negen!) kookboeken vind je tal van recepten waarin vis de hoofdrol speelt.  Bekendste van zijn boeken; ‘Koken met Vis uit Blik’, waarvan hij al twee edities heeft geschreven, zijn tot in de VS populair. In deze boeken bewijst Bart dat je heel wat meer kan maken met vis uit blik dat een zomerse salade niçoise of een vissalade. Wat dacht je van een voorgerecht met ‘Aubergine met granaatappel en sardines’, een ‘Zilte aardappelgratin met ansjovis’ of heerlijke ‘Zelfgemaakte tonijnburgers’?

Vis uit blik is hip in tal van onze buurlanden en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Het is duurzaam, vol van smaak, lang houdbaar én makkelijk, want geef toe: we hebben allemaal wel een blikje tonijn of ansjovis in onze voorraadkast staan.

3 tips wanneer je kookt met vis uit blik:

1. Vis geconserveerd met water is vooral geschikt voor koude gerechten waaraan je zelf nog olie toevoegt. Vis in water droogt bij verhitting sneller uit, wat zonde is van de heerlijke smaakt

2. Vis geconserveerd met olie doet het geweldig in warme gerechten. Die komt echt tot zijn recht als je er frisse smaakmakers als citrus, kappertjes of verse groene kruiden aan toevoegt. En ook de olie uit het blik kan je verwerken in je gerecht.

3. Als je blikvis helemaal niet mee wilt koken, bakken of braden in een gerecht maar wel warm wilt eten, kan je het blikje twee minuten in kokend water leggen.

 

Het boek ‘Koken met vis uit blik 2’ is verkrijgbaar bij de bekende (online) boekhandels en op de webshop www.fish-tales.com – 144 blz/ € 18,50 / ISBN 9789021570778, uitgegeven bij Kosmos.