Filip Deslee werd bij het grote publiek bekend door het populaire programma Huizenjacht. Hij bracht enkele boeken uit over interieur én is samen met Keith Baert het gezicht achter LOFT4C Interieurarchitecten.

“Een carrière als interieurarchitect was eigenlijk voorbestemd. Ik kom uit een familie waar de liefde voor interieur van generatie op generatie werd doorgegeven. Ik ben de vierde generatie die er zijn brood mee verdient. Al van kleins af had ik een meer dan gewone interesse in interieur en decoratie. Toen ik nog een kind was mocht ik regelmatig met mijn mama mee naar klanten voor prospectie. Heel vaak vertrok ze met rood op de wangen omdat ik weer eens mijn ongeremde mening had gegeven bij klanten. ‘Wat een lelijke kleuren hier’ en ‘die zetel klopt niet in de ruimte’ waren slechts een van de vele opmerkingen die ze vaak hoorde. En als ik een huis moest tekenen, tekende ik niet de typische kindertekening met een raam, deur, zadeldak en een schouw waar rook uitkwam. Nee, ik tekende een grondplan en deelde het huis op in ruimtes en richtte het in. Het was dus heel snel duidelijk dat ik in de voetsporen van mijn familie zou treden.” (lacht)

Oud herenhuis

“Mijn opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik interieur altijd architecturaal zal benaderen. Ik zie interieur absoluut niet als een louter decoratief gegeven. Als je me vraagt enkel gordijnen en tapijten te kiezen, haak ik af. Dat is niet aan mij besteed, ik bekijk interieur liever globaler. Een keuken is voor mij architectuur, een stoel is voor mij architectuur. Die insteek heb ik meegenomen vanuit mijn opleiding. Eind jaren negentig waren de meeste docenten interieurmensen die uit de architectuur kwamen. Vaak waren het in de praktijk architecten, waardoor ze in de opleiding ook meer de nadruk op dat aspect legden. Mijn opleiding heeft dus zeker een grote rol gespeeld in hoe ik nu met interieur omga.”

“Hoewel geen enkel ontwerp een kopie is van het vorige en elk ontwerp voor een individuele klant wordt gemaakt, druk ik er toch telkens mijn stempel op. Het is door die signatuur en de strakke lijnen waarmee ik werk dat mensen naar mij komen. Dat betekent echter niet dat ik nooit andere vragen krijg. Zo werk ik momenteel aan een prachtig project in een oud herenhuis. Geen strakke setting, maar door de materiaalkeuze en het kleurenpalet komt er toch een mooi minimalistisch en strak resultaat uit. Ik sta voor alle uitdagingen open, maar een interieur op zijn Pieter Porters’ inrichten kan ik natuurlijk niet. Dat is een kunst op zich die ik niet in de vingers heb en daar moet ik afhaken. Niettegenstaande dat ik ook die stijl enorm mooi vind.”

Thuiswerken

“Heel wat sectoren hebben het ongelofelijk moeilijk met en door corona. Op dat vlak zijn wij bij de gelukkigen. Corona heeft zo goed als geen impact gehad voor ons. Of toch geen negatieve, want we merken daarentegen dat het allemaal net iets vlotter gaat. Terwijl mensen vroeger vaak heel wat bedenktijd nodig hadden om te beslissen, zetten ze nu veel sneller de definitieve stap om hun interieur aan te pakken. De vragen de we krijgen zijn door corona echter niet veranderd. Mensen beginnen niet massaal een thuiskantoor in hun interieur te integreren en dat lijkt me maar goed ook. Ik vrees namelijk dat wie het wel doet, daar snel weer spijt van zal hebben. Ik merk bij onze klanten – allemaal mensen die nu noodgedwongen thuiswerken – een enorm verlangen om weer mensen te ontmoeten aan de kopieer- of koffiemachine. Ik zie niet meteen een grote shift gebeuren naar thuiswerk, daarvoor is onze drang naar sociaal contact te groot.”

“Ik roep het al meer dan twintig jaar lang en intussen hoef ik het niet meer te zeggen want iedereen is het er wel over eens. In de toekomst zullen we kleiner moeten gaan wonen en dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe kan je in een kleine ruimte toch het nodige gevoel van ruimtelijkheid en openheid creëren? Daarnaast moeten ook de beleving en de functionaliteit kloppen. Want een interieur mag nog zo mooi zijn, als het niet praktisch is, heeft het geen zin. Of een interieur klopt, heeft echter weinig te maken met het aantal vierkante meters. Een kleine kamer kan soms veel ruimtelijker en aangenamer ogen dan een gigantisch grote zaal waarin slechts één zetel staat. Of ik nu werk aan een project in een nieuwbouw of een renovatie, dat maakt me eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is dat de opdracht uitdagend is. Niets zo fijn als een balk die initieel in de weg staat en die bij het eindresultaat tóch een centrale plaats in het interieur inneemt. Zodat je zelfs kan zeggen: moest de balk hier niet zijn geweest, we hadden hem toch toegevoegd.”

Televisiewerk

“Mensen leerden me kennen door het programma Huizenjacht. De invloed van dat programma voel ik vandaag nog steeds, mensen herkennen me nog altijd en spreken me er nog altijd over aan. Het programma heeft ook een gigantische impact op mijn kantoor gehad. Er was een moment dat we met zeven medewerkers werkten. Ik ben daar bewust wel weer uitgegroeid, want ik was meer met managen bezig dan met ontwerpen. En het contact met de klanten en het ontwerpen zelf is wat ik echt graag doe. Dat is mijn passie. Ik sluit niet uit dat ik ooit opnieuw iets op televisie doe. Maar het moet dan echt gerelateerd zijn met wat ik doe. Een programma presenteren over vakantiehotels in het buitenland is niets voor mij. Maar een verbouwprogramma waarin alles eerlijk en correct in beeld wordt gebracht? Daar sta ik zeker voor open.”

Ook zin om je interieur een update te geven? Filip Deslee geeft tips!

Overhaast niets

“Zeker belangrijk in de context van de werkplek thuis. Denk goed na over grote veranderingen in huis en overhaast niets. We hebben een periode gezien waar iedereen opeens een logeerkamer wilde. Uiteindelijk blijft niemand echter slapen en wordt die ruimte een soort opbergkast. Vierkante meters worden steeds kostbaarder en duurder, gebruik ze dus eerder om openheid te creëren.”

Buitenruimte wordt belangrijker

“We gaan steeds kleiner wonen, dus de buitenruimte wordt ook belangrijker. Hecht dus belang aan die relatie binnen-buiten. Zorg daarom voor goed, natuurlijk daglicht dat in je woning binnenvalt. Durf ook kiezen voor materialen die doorlopen van binnen naar buiten.”

Ga uit van je eigen sterkte

“Iedereen is gevoelig voor invloeden, maar ik hou Pinterest en dergelijke buiten alle gesprekken met klanten. Behoed je om influencers blind te volgen. Interieur is geen exacte wetenschap. Het is niet omdat je iets ziet op Pinterest, iets bij je vrienden en iets bij een influencer, dat die drie items samen je ideale interieur zullen zijn.”

Zorg voor goede verlichting

“Iedereen is bezig met praktisch, onderhoudsvriendelijk en mooi. Maar wat vaak wat stiefmoederlijk wordt behandeld is de verlichting. Zorg dat je de juiste verlichting voor je interieur kiest. Elke vierkante meter moet zeker niet dezelfde lichtsterkte hebben, je moet wél het juiste soort licht voor elke ruimte kiezen. Licht voor de badkamer is iets helemaal anders dan licht voor de slaapkamer.”

Zorg voor een goede geur en akoestiek

“Een interieur kan nog zo mooi en praktisch zijn, als het er koud is, hol klinkt of stinkt is het geen goed interieur. Hedendaagse architectuur heeft het nadeel dat het vrij hol kan klinken door de gladde en strakke materialen. Wees daar dus aandachtig voor en werk met zachte materialen, tapijten, gordijnen, kussens,…”

tekst: Valerie De Groodt – beeld: GF