Film van de week: Prisoners

157

4 OKTOBER 2013 | Elke week sturen wij een lezeres naar de film. In oktober is Karen Van Peteghem onze filmrecensente van dienst. (Applaus!) Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Deze week maakte Karen haar debuut… met Prisoners.

Hoge verwachtingen! Toch na het zien van de trailer… Die deed het beste verhopen. Eindelijk eens iets anders dan een zoveelste cliché ontvoeringsfilm. Helaas! Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen. Ja, er wordt iemand ontvoerd en ja, ze worden toch teruggevonden. (En neen, no spoilers. Ik verklap hier niet te veel.)

Het verhaal gaat als volgt. Twee families vieren samen Thanksgiving, wanneer zowel de dochter van de ene familie, als de dochter van de andere familie, plotseling verdwijnen. De enige aanwijzing die de overblijvers hebben, is een mobilhome die geparkeerd stond op de plaats waar de meisjes aan het spelen waren.

De mobilhome wordt al snel gevonden en zo ook de hoofdverdachte: Alex, een jongen met een verstandelijke handicap die nog bij zijn moeder woont. Hij wordt opgepakt en ondervraagd door lekker ding, Jake Gyllenhaal, die rechercheur Loki speelt. Helaas zonder resultaat. Er zijn namelijk geen bewijzen tegen hem en Alex wordt weer vrijgelaten.

Als ouder je kind verliezen, maakt je gek. Dat gebeurt ook bij vader Keller Dover, prachtig gespeeld door Hugh Jackman. Hij gelooft niet in de onschuld van Alex en besluit dan maar om zelf het heft in handen te nemen. Hij ontvoert Alex en martelt hem om toch maar iets van informatie uit hem los te krijgen. Zijn vrienden, die ook een dochter kwijt zijn, zijn hiervan op de hoogte, maar omdat ze ook zo snel mogelijk hun dochter willen terugvinden, laten ze hem zijn gang gaan. Wanneer er dan een tweede en derde verdachte opduiken, word je als kijker echt meegetrokken in de groeiende onzekerheid van de ouders.

We worden geconfronteerd met een idee dat er in iedere mens een mogelijke moordenaar zit. Als het jouw kind zou zijn, zou je ook tot zo’n praktijken overgaan? Er worden als het ware gemengde gevoelens opgeroepen… Ergens vind ik het goed dat de ontvoerder op zo’n brute manier wordt aangepakt, maar op sommige momenten kreeg ik ook wel medelijden.

Uiteindelijk wordt alles duidelijk, wel pas na 146 minuten en blijkt de waarheid toch niet zo verrassend te zijn.

Voor mij krijgt deze film maar 5/10. Zonde van de goede acteurs met zo’n teleurstellende verhaallijn.

Tot volgende week!
Karen Van Peteghem