Fitness- en bewegingstrackers zijn een echte trend, maar doen ze ook wat ze beloven? En heb je er ook iets aan al die informatie die je krijgt? Hoe handig is het om elke dag je stappen te tellen, en is het aangenaam om zo’n tracker de hele tijd aan je pols te hebben? Wij hebben de Fitbit Blaze voor je uitgetest, een echt paradepaardje onder de fitnesstrackers, en dit zijn onze bevindingen.

Wie & wat:

Lifestyleredactrice Nina testte de Fitbit Blaze.

Toen ik de Blaze uit de verpakking haalde, was mijn eerste reactie: “OMG, dat ga ik écht niet dragen!” Ik kende Fitbit van een vriendin die zo’n fijn klein trackertje heeft en ik had me zelf ook aan zo’n juweeltje verwacht. Dit is een uit de kluiten gewassen horloge in een soort ‘modern vintage’ look. Eerlijk: ik vind hem niet mooi. Al komt hij wel met een bandje in roze, en roze verdient extra punten natuurlijk.  Hoe dan ook: ik besluit het monstertje schaamteloos en open en bloot te dragen, in het zicht van iedereen. Alles voor de job, en het is ook maar voor even, niet?

simple.b-cssdisabled-jpg.hda4e3af94810173000dec902c8810cb0.pack

Tweede indruk: Wat blijkt? Iedereen is wild enthousiast over de look (je kan er ook niet naast kijken) en ik moet toegeven dat ik hem na een dagje aan mijn pols ook steeds mooier en mooier vind, hij hééft echt wel iets (Fast forward: twee weken later ben ik echt helemaal gek op het ontwerp, het was gewoon een kwestie van ‘even wennen’).

Opvallend: De Fitbit Blaze is veel meer dan zomaar een stappenteller: ik kan er mijn slaap mee tracken, mijn work-outs, mijn hartslag, gps tracking via telefoon … Ik kan zelfs vriendjes worden met andere fitbitters en uitdagingen aangaan! Een echt fitnessmaatje dus.

Nu ben ik niet meteen het grootste licht als het over high tech gadgets gaat, maar verrassend genoeg ben ik met de Blaze meteen weg. Het enige wat je moet doen is de app downloaden, je toestel registreren, en hup: je bent vertrokken.

De eerste dag ben ik natuurlijk een beetje van mijn melk de Blaze mij meldt dat ik amper 5.000 stappen heb gezet. Echt, zo weinig?! Nu ga ik de laatste weken vaak sporten, maar om zo weinig te bewegen op een niet-sport dag, dat wringt toch. Ik besluit daarom meteen in actie te komen en een ‘bewegingsplan’ uit te werken. Handig is bijvoorbeeld dat je de Blaze zo kunt instellen dat hij elk uur een melding geeft als je te lang zit. En het werkt! Op dagen dat ik een hele dag op de redactie doorbreng, krijg ik elk uur netjes een signaal dat ik nu toch even een paar stappen moet zetten. Wat ik ook prompt doe natuurlijk.

Superhandig vind ik ook de slaapanalyse (moet je wel ‘s nachts je horloge blijven dragen): blijkt dat ik 1. veel vlugger in slaap val dan ik denk en 2. veel minder slaap dan ik denk. Daar heb ik dus nog wat werk aan!

De Fitbit Blaze een fitnesstracker noemen, is eigenlijk een beetje het toestel onrecht aandoen: de Blaze is in feite een wearable; de berichtjes die ik op mijn smartphone krijg, kan ik dus ook via de Blaze  zien. Handig, maar ik kan eigenlijk perfect zonder.

Alle functionaliteiten van het toestel opsommen, is onmogelijk maar onderstaand filmpje geeft een goed beeld:


Mijn conclusie: het was even wennen aan de look maar uiteindelijk vond ik de FitBit Blaze echt een beauty. Verder is het echt een allround toestel waar je heel wat mee kunt aanvangen. Een beetje prijzig misschien, maar je hebt wel waar voor je geld.

FitBit Blaze 219,95 euro – www.fitbit.com