Met haar boek ‘The Fittest You’ helpt fitblogger Gudrun Hespel je naar een fitter leven met tips voor een beter zelfbeeld, een gezond voedingspatroon en een eenvoudige workoutroutine. Niet een mager lijf maar wel de liefde voor jezelf en een fit en gebalanceerd leven maken je gelukkig.

Als tiener en twintiger ging Gudrun door eetstoornissen en emotionele dieptepunten om tot het besef te komen dat een strak lichaam niet gelukkig maakt. Sindsdien inspireert de psycholoog, personal trainer en fitgirl met haar gezonde levensstijl 23.000 volgers op Instagram.

Hoe ontstond het idee om een boek te schrijven?

“Ik merkte dat mensen niet gelukkiger worden van afslankings- en trainingsprogramma’s die draaien rond het tellen van calorieën. Deelnemers bereiken hun droomlijf maar bepaalde periodes, zoals de feestdagen, bezorgen hen een hoop angst en stress. Doordat ze gewend zijn om calorieën te tellen, kunnen ze niet meer op hun eigen gevoel vertrouwen. Het kan ook anders, vandaar dus ‘The Fittest You’. Zonder het over gewicht of calorieën te hebben, wil ik mensen helpen om zich beter in hun vel te voelen. Met het boek begeleid ik hen in de zoektocht naar een gezonder en fitter leven zonder strikte regels op te leggen.”

Een strak lichaam staat dus niet synoniem voor gelukkig zijn?

“Nee, ik had een lijf uit de boekjes maar tijdens mijn studies kreeg ik een eetstoornis. Ik was allesbehalve gelukkig. Ik weet gewoon dat er velen met een zogenaamd perfect lijf met zichzelf worstelen. Wanneer je denkt dat een strak lichaam je gelukkig zal maken, dan kan je bedrogen uitkomen.”

Met het boek help je mensen naar een gelukkiger en gezonder leven, hoe ziet dat er concreet uit?

“Het boek bestaat uit drie hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk focust op de mindset met als doel een positiever denkpatroon te ontwikkelen. Het tweede hoofdstuk legt de nadruk op training om op een gezonde manier een betere conditie te krijgen, leniger en sterker te worden. Het derde hoofdstuk focust op een gezond voedingspatroon voor een fit lijf met tips en recepten. Het idee is om goed zorg te dragen voor je lichaam, je hebt er tenslotte maar een. Het is veel belangrijker om je te richten op een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding dan je blind te staren op fysieke resultaten. Als je zorg draagt voor jezelf, volgt de rest vanzelf.”

Van ons lichaam houden, zou vanzelfsprekend moeten zijn en toch hebben we het er vaak moeilijk mee. Waaraan ligt dat volgens jou?

“Het onhaalbare en onrealistische schoonheidsideaal dat de media ons voorhouden. In mijn boek heb ik het bijvoorbeeld over hoeveel aandacht de kont van Kim Kardashian krijgt in vergelijking met de problematiek in Jemen. Media houden mensen het beeld voor dat ze een perfect lijf nodig hebben om gelukkig te zijn. Hetzelfde geldt voor afslankingsprogramma’s: ze tonen transformatiefoto’s waarbij mensen voordien ongelukkig kijken en nadien staan ze met een grote glimlach op de foto. Alsof een strak lijf hebben gelijk staat aan gelukkig zijn, dat beeld strookt niet met de realiteit.”

 

De zes tips van Gudrun voor een gelukkig lijf:

  1. Focus op de positieve aspecten van je lichaam, niet op de negatieve.
  2. Eet zoveel mogelijk onbewerkte plantaardige voeding.
  3. Probeer minstens drie keer per week een half uur te sporten.
  4. Vermijd om te lang aan een stuk te zitten.
  5.  Neem tijd voor jezelf, luister naar je lichaam en gun jezelf rust.
  6. Slaap voldoende, minstens zeven uur per nacht.Wees niet te streng voor jezelf.

 

The Fittest You – Gudrun Hespel – 22,5 euro – uitg. Van Halewyck

(Tekst: Laura Claessens Foto: Irmy Photography)