We hadden ons laten vertellen dat de Nederlanders hun jongste provincie – ze bestaat officieel sinds 1986 – maar heel gewoon vinden. Zelf liepen wij er bijzonder enthousiast rond, vol bewondering en verbazing over hoe onze Noorderburen dit stukje land zomaar van de zee afgesnoept hebben. Over hoe ze op het water land creëerden en er niet alleen hypermoderne steden maar ook een prachtig natuurreservaat uit het absolute niets bouwden. Ook wat sfeer en gezelligheid betreft, krijgt Flevoland alle punten. Tips voor een geslaagd bezoek aan Flevoland? We hebben onze top 5 voor jou opgelijst.

1. De geboorte van Flevoland

Flevoland werd gewonnen op de zee en hoe ze daarin slaagden, ontdek je in het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Je leert er alles over de inpolde-ring en het ontstaan van Flevoland. Omdat het museum onderdeel is van Batavialand, kun je tijdens één bezoek ook de Bataviawerf bezichtigen en aan boord gaan van de replica van de Batavia, het beroemde schip uit de 17de eeuw van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

2. Stad van de toekomst

Hou je van oude gebouwen en historische plekjes, dan heb je in hoofdstad Almere weinig te zoeken: de oudste gebouwen dateren er uit 1976. Net als alle andere steden in Flevoland is Almere een stad die op papier bedacht werd. De stad werd gebouwd met het oog op de toekomst en oogt daarom hypermodern. Tijdens een stadswandeling tref je verschillende spraakmakende gebouwen van toonaangevende architecten aan.

3. Urk, het eiland dat geen eiland meer is

Niet alles in Flevoland oogt nieuw en modern. Het pittoreske vissersdorp Urk bijvoorbeeld is een echte schat uit het verleden. Urk was ooit een eiland maar door de inpoldering werd het verbonden met het vasteland. Het eilandgevoel is er echter nog steeds aanwezig: de traditionele klederdracht, het sappige dialect Urkers, de diepgelovige bevolking, het eigen volkslied, … Leuk is om met een gids door de nauwe straatjes van Urk te wandelen en te luisteren naar de sappige verhalen van beruchte Urkers.

4. Natuurpracht

Flevoland is volledig door mensen gemaakt en ook de natuurgebieden vonden hun oorsprong aan de tekentafel. Het meest gekend zijn de Oostvaardersplassen. Op de gewonnen gronden kreeg de natuur vrij spel en ontstonden er moerassen, rietvelden en wilgenbossen. De plek is uitgegroeid tot een hotspot van allerhande vogels (wij hebben er zelfs een zeearend gespot!), maar je kunt er ook edelherten, konikpaarden en Heckrunderen spotten. Een aanrader is om eropuit te trekken met een natuurwachter tijdens een safaritour; je verkent zo een uniek stukje Nederland.

5. Tulpen uit Flevoland

Het bloemenpark Keukenhof is wereldberoemd om de prachtige tulpen die je er tijdens de lente kunt bewonderen, maar wist je dat de meeste tulpenboerderijen zich in de Noordoostpolder van Flevoland bevinden? Vanaf half april staat de Noordoostpolder in bloei en dat is een lust voor het oog. Tijdens het Tulpenfestival (van 19 april tot en met 5 mei) worden er speciale routes langs de tulpenvelden voorzien. Je kan deze met de auto, per fiets of te voet volgen

Info: www.visitflevoland.nl

(foto’s istock)