Koken met foodbloggers

82

4 DECEMBER 2013 | Kerst komt er weer aan, traditioneel de periode waarin we allemaal onze harten laten spreken. Omnivit en het Rode Kruis slaan daarom de handen in elkaar tegen armoede en lieten enkele foodbloggers in hun budgetvriendelijke potten roeren. Steps deelt wekelijks één van hun originele, maar uiterst betaalbare recepten. Zou jij de lage foodcost raden?

Vandaag op het menu: makreel met wortelpuree en couscous, een recept van Karoline, de blogger achter Avocado Van De Duivel.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

5 makreelfilets – 150 g couscous – 4 dl Griekse yoghurt – een bosje peterselie – 4 wortelen – 1 sjalot – een scheutje (sushi)azijn – olijfolie – komijn – enkele walnoten – peper en zout – 1 citroen – cayennepeper – 1 bouillonblokje

Zo maak je het:

Schil de wortelen. Snijd 3 van de wortelen in plakjes, doe ze in een kookpot met een scheutje water zodat ze net onder staan. Voeg een flinke snuif zout en komijn toe en verkruimel er een half blokje bouillon over. Breng aan de kook onder deksel. Laat zachtjes garen. De worteltjes zijn klaar als al het water is opgenomen. Mix ze met een staafmixer met een heel klein beetje bouillon tot een puree. Breng op smaak met citroensap. Doe in een spuitzak en houd alles warm.

Snijd van de andere wortel fijne, lange plakjes met een dunschiller. Zorg ervoor dat ze allemaal even lang zijn. Laat ze marineren in olijfolie, (sushi)azijn, peper, zout en een beetje citroenrasp.

Haal het buitenste vliesje van de makreel (of vraag dat aan de visboer). Snijd 4 makreelfilets tot gelijke grootte en verwijder de middelste graat. Houd de goede restjes van de vis bij. Ontvel de laatste makreelfilet en snijd hem samen met de restjes makreel in fijne blokjes. Stoom deze restjes gedurende 2 minuten. Gebruik dezelfde marinade als van de wortelen en leg de visfilets erin met de velkant naar boven. Plaats in de koelkast.

Snijd een sjalotje en een takje peterselie heel fijn. Doe de couscous in een kom en giet er kokend water over. Dek af en laat even wellen. Roer om met een vork en voeg nog wat kokend water toe als de couscous nog te droog is. Breng op smaak met peper, zout, komijn, olijfolie, sushiazijn (niet te veel!) en citroenzeste.

Rooster de walnoten kort in een antikleefpan. Neem een bosje peterselie en laat 3 minuten drogen in de microgolfoven. Doe samen met een flinke snuif zout in de keukenrobot en blend tot je een mooie fijne crumble hebt.

Prak de gestoomde restjes makreel met een vork en voeg een klein beetje yoghurt en olijfolie toe zodat alles mooi kleeft. Breng op smaak en voeg een klein beetje van de crumble toe.

Meng de rest van de yoghurt met het sap van een halve citroen, peper, zout en cayennepeper.

Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de makreel enkel op de velkant. Draai ze om en laat ze nog heel kort in de pan. Haal ze uit de pan.

Dresseer de borden:

Trek een streep yoghurt en leg wat couscous op het uiteinde. Schik de makreel, een quenelle van de makreelrilette (hiervoor gebruik je koffielepeltjes) en enkele toefjes wortelpuree. Werk af met de crumble.

Smakelijk!

foodbloggers tegen armoede

_MG_0488 (Large)

De foodbloggers aan het werk met in het midden Karoline (met turquoise trui)

Ine D’hoe