Vakantie geboekt en geen zin om deze keer met je zware reflex rond te zeulen? Goed nieuws: ook met het fototoestel van je smartphone kun je prachtige foto’s maken. Onderstaande 5 tips uit het boek ‘Smartphotos’ van Janou Zoet helpen je alvast op weg.

1. Gebruik je fotografieoog

Bekijk je vakantiebestemming met een fotografieoog. Let vooral op opvallende details zoals kleuren, reflecties, licht, karakteristieke lokale bewoners en interessante locaties om foto’s te maken.

2. Sta vroeg op

Het licht, de zon en de sfeer zullen je de mooiste foto’s opleveren, zonder al te veel drukte in beeld.

3. Kies je fotospot

Houd mooie plekjes in gedachten en ga er op een later moment naar terug om de foto’s te nemen die je wil. Op Instagram of Pinterest kun je vooraf wat research doen voor de mooiste fotospots van jouw bestemming. Zo weet je precies waar je moet zijn voor het beste uitzicht of een authentiek dorpsplein.

4. Ken je beperkingen

Ken de beperkingen van je smartphonecamera. Inzoomen is niet handig, dus verwacht geen topfoto’s tijdens een safari waar de dieren alleen van ver te zien zijn, of een close-upportret van een local als je niet dichtbij kunt komen.

5. Gebruik een bewerkingsapp

Je kunt de standaardfotoapp van je smartphone gebruiken om foto’s te bewerken. Die biedt vaak allerlei mogelijkheden om basisbewerkingen te doen, zoals het lichter of donkerder maken van je foto. Wil je écht een verschil maken, ga dan met externe apps aan de slag. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid apps die er zijn. Kies er één of twee die je fijn vindt en leer de functies ervan goed kennen. Als je er een beetje vertrouwd mee raakt, kun je straks in een paar minuten een foto schieten, bewerken en online delen.

‘Smartphotos’ Janou Zoet 14,99 euro, uitg. Lannoo