Van zodra het kwik wat begint te stijgen, komen ook de fruitvliegjes weer boven. En ze komen nooit alleen. Vliegensvlug zijn ze er met een heel leger dat klaar is om je eten aan te vallen. Met onze tips raak je van ze af.

Fresh mixed fruits background.Organic fruits multicolore background.

Vooraleer je allerlei vallen begint te zetten, moet je al het overrijpe fruit weggooien. Let er ook op dat er geen afwas blijft staan. Maar met die ingrepen alleen zal je ze natuurlijk niet allemaal kunnen kwijtraken. Tijd voor de grote middelen! En dat met spullen die je in huis hebt.

Met een blad papier en een bokaal

Een heel goede methode is de volgende: met een halve fles of bokaal, een zoete vloeistof, een blad papier en wat plakband kan je een val opzetten. Doe de zoete drank (met eventueel stukken fruit en honing) in de fles. Rol het papier tot een trechter en zet het in de fles met de kleinste opening naar beneden gericht. Zorg dat de trechter de vloeistof niet raakt en dat de brede kant ervan de randen van de fles goed afsluit. Je kan in de fles ook enkel stukken fruit (zoals banaan) doen.

 

Met een valletje in een potje

Wil je veel valletjes zetten om de vliegen te vangen en er niet te veel tijd aan te besteden? Vul potjes met azijn en wat afwasmiddel. Dek de potjes af met vershoudfolie en prik er gaatjes in. In de potjes kan je ook een mengsel van wijn, suiker en honing doen. Dat werkt ook goed om ze te lokken.

 

Serveer ze wijn

Wil je het jezelf héél gemakkelijk maken en zie je het zitten om een klein beetje wijn op te offeren? Dan hoef je alleen maar een fles wijn met nog een bodempje wijn in open laten staan. De vliegjes komen af de alcohol, vliegen in de fles en kunnen er niet meer uit door de smalle hals.

Heb jij nog een ander trucje om fruitvliegen te vangen? 

 

(foto getty)