De garnaalvisserij te paard wordt in Koksijde-Oostduinkerke in eer gehouden, zeker omdat het aloude ambacht door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed is erkend. Tijdens de zomer kan je de garnaalvissers te paard aan het werk zien. Maar nu lanceert Koksijde-Oostduinkerke een originele wedstrijd waarbij de winnaar gedurende één dag een echte garnaalvisser wordt!

UNESCO immaterieel cultureel erfgoed

Garnaalvissers met gele oliejekkers die hun stoere trekpaard onverstoorbaar tot op borsthoogte door het zeewater leiden om garnalen te vissen, het heeft iets bijzonders. Koksijde, en meer specifiek de badplaats Oostduinkerke, is de enige plaats waar de garnaalvisserij te paard nog bestaat en het beroep werd in 2013 aan de lijst van UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed toegevoegd. Je kan de Garnaalvissers te paard tijdens de zomermaanden op bepaalde tijdstippen aan het werk zien.

Word garnaalvisser voor een dag!

Maar het is nog veel boeiender als je zelf ervaart wat het is om garnaalvisser te zijn. Door mee te doen aan een originele fotowedstrijd maak je kans om voor één dag garnaalvisser te worden.

Je vertrekt van bij het huis van een garnaalvisser in een echt visserspak. Het paard wordt uit de stal of de weide gehaald en je vertrekt richting zee. Op het strand worden de netten vastgeklikt aan het paard en de vissersmanden op de rug gezwaaid. Met de manden vol garnalen ga je terug naar het vissershuis. De garnalen worden gewassen, gekookt en natuurlijk ook geproefd. Verser kan niet, heerlijk ! Sluit de dag af met een drankje en een vishapje. Een ervaring om nooit te vergeten…

Hoe doe je mee aan de wedstrijd ?

Je maakt een foto met een duidelijke link naar de garnaal of de garnaalvisserij. Dat kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld een foto bij de garnaalvissers te paard, een kind met een garnaalnetje, een tekening van een garnaal, een foto van jezelf terwijl je garnaaltjes aan het klaarmaken bent,… het maakt niet uit wat, als de link maar duidelijk te zien is.

De foto stuur je, samen met je naam en voornaam naar zomeractie@koksijde.be. Dat kan vanaf nu tot 31 mei. Alle foto’s worden daarna van 1 tot 15 juni op de Facebookpagina van Koksijde-Oostduinkerke gepubliceerd. Wie de meeste likes verzamelt, zal voor één dag als garnaalvisser door het leven gaan. De winnaar mag uiteraard familie of vrienden meenemen om deze dag samen te beleven.

Neem dus maar vlug een foto en stuur die zo snel mogelijk door. En wie weet word jij garnaalvisser voor één dag !

www.visitkoksijde.be/zomeractie