“Gebruik zonnecrème” en 10 andere levenswijsheden van vijftigers

170

Had ik het maar geweten. Pas wanneer we ouder (en wijzer) geworden zijn, komt het besef dat we bepaalde dingen misschien anders hadden moeten aanpakken. Het is ook precies wat de Huffington Post dacht toen het aan 50-plussers vroeg welke raad ze hun jongere zelf zouden geven. En dit zijn de 11 levenswijsheden waar we uit kunnen leren.

Feel the freedom and enjoy the sun

1. Kom meer op voor jezelf

Jij bent de enige persoon die echt voor jezelf kunt opkomen. Wees nooit bang om te zeggen wat je denkt.

2. Weet wanneer het tijd is om dingen los te laten

Soms is het beter om de dingen los te laten en andere wegen in te slaan, ook al is dat een moeilijke beslissing. Het zal je in elk geval veel verloren tijd besparen.

3. Spaar meer geld

Het pensioen lijkt nog ver, maar ooit komt het eraan en dan zal je spijt hebben dat je zoveel geld verspild hebt aan onnozelheden. Bezuinig op kleine dingen (je lunch meenemen naar het werk, vaker de bus nemen in plaats van de auto…), je zal er jezelf later dankbaar voor zijn.

Girl Holding Piggy Bank

4. Denk na over je opleiding

Kies voor een opleiding waar je zélf interesse voor hebt. En geef het studeren niet te vlug op, ook al lijkt het moeilijk en/of vervelend.

5. Reis meer

Je bent maar één keer jong. Als je ouder wordt, zullen de hypotheek, het werk en je gezin je beletten om de wereld te verkennen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan werken in het buitenland, of trek er gewoon op uit en verken de wereld. Alles beter dan de hele tijd op je smartphone te kijken.

iStock_000073349335_Medium

6. Maak minder schulden

Er zijn slechts weinig dingen die je écht nodig hebt. Denk langer na vooraleer je de creditcard bovenhaalt om iets te kopen: het is geen gratis geld en ooit moet je de rekening betalen. Maak minder schulden en bouw liever eerst een sterke financiële basis uit om op terug te vallen.

Midsection Of Woman Cutting Credit Card

7. Gebruik meer zonnecrème

Jezelf koesteren in die heerlijke zonnestralen is geweldig, en die bruine teint ziet er mooi uit. Maar op langere termijn betaal je daarvoor met ouderdomsvlekken, rimpels en verslapping van de huid. Gebruik het hele jaar door een zonnecrème, of kies voor een zelfbruiner.

Beauty perfect woman waxing legs sunbathing on the beach

8. Denk goed na over trouwen

Sommige 50-plussers gaven aan dat ze beter wat langer gewacht hadden om te trouwen. Hoe dan ook moet je goed nadenken vooraleer – en aan wie – je jouw jawoord geeft.

Sad and disappointed bride lying on the floor with rose flower

9. Leef trager

Verspil geen kostbare tijd door urenlang met social media bezig te zijn of alle tijd en energie aan je carrière te besteden. Het leven is kort! Iemand verwoordde het zo: “Ik zou niet meer zo ambitieus zijn en geen 80 uur per week werken. Ik heb veel te veel jaren verspild door te veel belang te hechten aan wat ik deed voor de kost. Je werk bepaalt niet wie je bent.”

Exhausted Secretary

10. Besef hoe belangrijk onderwijs is

Niemand kan je kennis en je vaardigheden van je afnemen, en daarom is goed onderwijs belangrijk.

Dreaming of a bright future. Thoughtful young woman in graduation gowns holding diploma and looking away while her friends standing in the background

11. Denk aan je gezondheid

Op je 25ste heb je wellicht een goede gezondheid en een sterk lichaam. Maar als je ouder wordt, komen de kwaaltjes en de aandoeningen. Begin al op jonge leeftijd met gezond te leven, stop met slechte gewoontes en beweeg meer. Roken, drinken, vette voeding…. als je ouder wordt, zal je daar spijt van hebben.

Silhouette of happy young woman against beautiful colorful sky.