Wedden dat je meer dan één keer moet gapen als je dit artikel leest? Dat staaft de theorie dat de gedachte alleen al genoeg is om je daadwerkelijk te laten geeuwen. Maar er zijn nog andere oorzaken die ons naar die grote teug lucht doen happen. Volgens verschillende studies zijn dit de oorzaken van gapen.

De seksuele dimensie van geeuwen

Geeuwen tijdens een zwoele vrijpartij is zeker niet ongewoon. Dat de partner dat niet zo fijn vindt is volledig onterecht, want uit wetenschappelijke studies met apen blijkt dat mannetjes die de meeste vrouwtjes krijgen ook het meeste geeuwen. Of dat nu echt aantoont dat er een verband is tussen geeuwen en seks is misschien wat vergezocht. Toch zijn er ook bewijzen dat ratten meer begonnen te geeuwen na toediening van ‘lustopwekkende’ stoffen.

Geeuwen als teken van vermoeidheid, of toch niet?

Dat is voor de meesten een waarheid als een koe, maar waarom gaat rekken en strekken als je wakker wordt dan vaak gepaard met een grote geeuw?

Als je ontwaakt, verhoogt je alertheid. Onze hersenen maken zich klaar om meer intensieve taken uit te voeren, waardoor deze een paar graden opwarmen. Om ze af te koelen zuigen we een grote hap verse zuurstof naar binnen. Geeuwen kan dus ook de vermoeidheid verdrijven.

Help, ik verveel me!

Kun jij een half uur naar het testbeeld op televisie staren zonder te geeuwen? Waarschijnlijk niet! Helaas is er nog geen bewijs dat dit gegaap en gegeeuw uit verveling komt. Als je je verveelt, dan ben je eigenlijk aan het wachten tot er iets spannends gebeurt. Dat is dan ook de reden waarom mensen soms geeuwen als ze gestresseerd zijn.

Bij gebrek aan zuurstof

Omdat we tijdens een geeuwsessie grote happen lucht naar binnen halen denken we vaak onterecht dat zuurstofgebrek in de hersenen de oorzaak is van al dat gegaap. Ongeboren baby’s geeuwen ook en zij krijgen genoeg zuurstof binnen via de navelstreng van de moeder. Dat bewijst dat deze stelling eerder een fabeltje is.

Ik geeuw, jij geeuwt, wij geeuwen, allemaal samen

Nageeuwen is bijzonder populair. Zelfs honden en katten doen mee met hun baasjes maar ook dieren onderling vertonen net hetzelfde gaapgedrag als mensen.

Onze spiegelneuronen zijn gespecialiseerd in na-apen van andermans gedrag waardoor we elkaar beter zouden begrijpen. Maar het is nog niet bewezen dat deze minuscule zenuwcellen invloed hebben op ons geeuwgedrag.

Toch tonen hersenscans aan dat het geeuwproces vooral activiteit opwekt in gebieden die nauw verbonden zijn met ons empathisch vermogen. Hoe meer empathie je hebt, hoe meer je neigt naar nagapen

Wat is nu de waarheid?

Daar is de wetenschap nog niet helemaal uit en waarschijnlijk heeft geeuwen meerdere functies. Een ding is zeker: je hebt minstens één keer gegeeuwd toen je dit artikel las.