Tjoolaard: “Gelieve mij op reis te sturen!”

240

10 JULI 2014 | Dat wij bij Steps een zwak voor blogs hebben, is publiek geheim. Daarom zetten wij wekelijks een andere Belgische blog en blogger in de kijker. Deze week ‘tjolen’ we de wereld rond met Niel Van Herck, die de reisblog www.tjoolaard.be vol met toffe reisverhalen vult.

40313_421668531197_585746197_5358626_685806_n

Wie ben je en welk soort blog heb je?

In de echte wereld ga ik als Niel Van Herck door het leven, maar in de virtuele krochten van het internet verkies ik SansSouciCrea en Tjoolaard. Yes, een West-Vlaams woord dat laatste. Tjoolen betekent onder andere doelloos ronddwalen, meteen ook mijn favoriete bezigheid. Het bed uitstappen en zonder plan de wereld intrekken. Dat geeft me enorm veel inspiratie en ik heb dat ook nodig voor mijn job als digital creative. Bovendien ben ik dan ook eens weg van al die computerschermen.

Dat tjoolen kan gerust in Gent en omstreken, maar ik verkies toch wat verder gelegen plekken. En liefst zo speciaal mogelijk. Meteen ook mijn favoriete combinatie: vreemde bestemming, veel verhalen te rapen, liefst wat avontuur en als het kan een stevige portie natuur.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Sowieso hield ik altijd al vanalles bij van mijn reizen: flarden tekst, postkaarten, reçuutjes,… want ik vergat nogal vaak wat ik waar gezien had. Misschien iets te veel op mijn hoofd gevallen bij het leren fietsten? Reisdagboeken dus. Een dikke acht jaar geleden ben ik dan beginnen bloggen onder een andere naam en over alles wat me boeide, maar gaandeweg bleken posts over reizen het populairst. Dus ben ik maar met Tjoolaard begonnen, mijn virtuele reisdagboek. Op Tjoolaard ga je niet meteen heel gedetailleerde tips vinden, wel eerder reisverhalen, anekdotes, foto’s, mensen die ik leerde kennen… Ik wil mijn lezers goesting geven om een plek te bezoeken, zonder hun reis uit te stippelen.

Hoe hou je het bloggen vol?

Goh, door het graag te doen waarschijnlijk. En het niet als een verplichting te zien. Zo lang ik blog omdat ik reis en niet reis omdat ik blog, zit het wel goed denk ik. Alhoewel, fulltime reisblogger lijkt me wel wat. Bij deze meteen een oproep: Liefste media, gelieve mij op reis te sturen en me daar overdreven goed voor te betalen! Maaltijdcheques hoeven niet.

Wat me wel helpt, is wat structuur steken in mijn blogwerk: een kalendertje opstellen met wat ik wanneer zou willen schrijven en zo. En ik vind het prutsen met alle digitale toepassingen die bij het runnen van een blog horen ook wel geestig: designs aanpassen, nieuwe plug-ins proberen, kijken hoe de cijfers reageren op bepaalde ingrepen…

Wie of wat inspireert jou?

Alles! Mensen, natuur, belevenissen, boeken, verhalen, gebouwen, geschiedenis, wetenschap, films, andere blogs… Mijn drempel om iets interessant te vinden, is bijzonder laag, tot grote frustratie soms van anderen. Ik ben enorm snel verstrooid en ik durf wel eens te laat komen omdat ik plots afgeleid was. Op reis in Berlijn hadden mijn vrienden een beurtrol om ervoor te zorgen dat ik niet plots de groep kwijt was, ze waren mijn babysitters eigenlijk.

Wat zijn je daily reads op bloggebied?

Sober in a Nighclub voor de funny shizzle, Tnooz voor de combinatie van tech met travel, Days on the road omdat de vrouwen erachter de max zijn, The Ego Tripper voor zijn stijl en Belgian Cowboys voor hun kijk in de toekomst. Ah en dan vergeet ik Ljosmyndun nog!

Welke is jouw top 3 van favoriete blogposts op je eigen blog?

Daar vraag je me wat. Aartsmoeilijke keuze, maar dan ga ik toch voor deze drie: het stuk over Tsjernobyl omdat het zo’n gekke plek is, de post over Kiev en Maidan in volle revolutie, één van de spannendste momenten uit mijn leven. En mijn avontuur in het verlaten Japanse pretpark Dreamland.

En welk type post heeft  het meest succes bij je lezers?

De stukken over Japan en Kroatië zijn behoorlijk populair, net als de tips om alleen te reizen. Maar ik merk aan de cijfers dat blogposts over sensationele plekken of avonturen die fout aflopen het meest gelezen worden. Ramptoeristen!

Wat is je blogfrequentie?

Hangt een beetje van de periode af, maar ik probeer één blogpost per week te zetten en drie keer per week een interessante link op Facebook en Twitter te plaatsen.

Heb je een life-saving tip voor de Steps-lezers?

Altijd en overal een camera meepakken, ook al is het die van je telefoon. Je weet nooit wat je tegenkomt. En in het buitenland zijn ze zot van onze chocolade. Neem er wat mee en plots gaan heel wat deuren open!

Nog een gouden tip voor aspirant-bloggers?

Een niche en een stijl zoeken. En daar trouw aan blijven. Ah en niet bloggen omdat je dan gratis dingen krijgt. Hou je nooit vol en je lezers ook niet.

Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?

Mijn favoriete bestemming misschien? Geen makkelijke vraag, maar uiteindelijk wint Japan het pleit. Wat een fascinerend land! Ooit ga ik daar wonen.

 

NINA TACK