Heb je last van een dipje? Zeker nu de regen met bakken uit de lucht valt, het sneller donker wordt en we stilaan onze winterkleding weer uit de kelder moeten opdiepen…  Dit zijn tien tips die je ervan af helpen. En wees gerust, het zit ‘m in de kleine dingen.

1. Verheug je op iets leuks

Het leven wordt minder zwaar en lastig als je uit kan kijken naar iets leuks. Plan een uitstapje en schrijf het in je agenda. Het is altijd leuk om ergens naar uit te kijken.

2. Probeer het goede te zien

Er zijn hoogtes en laagtes in ieders leven. Probeer, in hoeverre dat lukt natuurlijk, toch het positieve te zien in alles. Loopt er iets mis? Da’s jammer, maar loop er niet de hele dag lang over te tobben.

3. Leer uit je fouten

Als je een fout hebt gemaakt, denk er dan aan dat het een les is geweest. Iets wat je niet meer zal overkomen.

4. Neem foto’s

Leg de mooie momenten vast. Neem er foto’s van en bekijk die af en toe nog eens opnieuw. Je zal zien, je krijgt er een warm gevoel van en je zal eventjes weer helemaal in dat moment van toen zitten.

5. Sta eventjes stil

Het leven gaat razendsnel. Velen leven dan ook in een rush en nemen geen moment de tijd meer om even stil te staan in het hier en nu. Door dat wel te doen, geniet je meer en lijkt het (voor even) niet alsof je in een sneltrein zit.

6. Lachen, lachen en nog eens lachen

Lach. Lach met een foto, een grappig filmpje, een grappige collega of je eigen stommiteiten. Je zal voelen dat het oplucht en alles er rooskleuriger door uitziet.

7. Leer iets

Iets nieuws leren geeft een kick. Het is leuk om iets, na veel oefenen, te kunnen. Zoek is wat je graag wil doen en hou je ermee bezig. Je zal zien dat ook het leerproces op zich heel ontspannend kan werken.

8. De juiste focus

Het is erg vermoeiend om je de hele tijd bezig te houden met dingen die niet lopen zoals jij het wilt. Je focust je beter op wat je wel gelukt is. Ook dingen waar je nu mee bezig bent en de goede kant uitgaan, zijn het waard om trots op te zijn. En als iets niet goed afloopt, probeer dan niet te lang bij de ‘mislukking’ stil te staan.

9. Groot < klein

Geluk zit  ‘m niet in de grote dingen. In plaats van uit te kijken naar grote projecten of aankopen, zoals een huis of een auto, doe je beter het omgekeerde. Geniet van een mooi uitzicht, lekker eten, je favoriete liedje op de radio horen… Kortom, kleine, ‘onbenullige’ dingen.

10. Denk niet te veel na

Wie de hele tijd denkt: ik moet gelukkig zijn, ik mag niet te veel piekeren… Dat heeft een averechts effect. Niemand wordt gelukkig door te denken dat hij het moet zijn. Het is net door alles los te laten dat je jezelf kan toelaten gelukkig te zijn.

 

(foto’s iStock)