Something old, something new… Geluksbrengers op je huwelijk

378
Geluksbrengers op je huwelijk

Een prachtig oud-Engels gedichtje dat je sowieso vroeg of laat te horen krijgt in aanloop naar je huwelijk. Het klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het gewoon een verzameling van geluksbrengers die jij bij je draagt op die grote dag.

Zou dat eerste, something old, dan het belangrijkste zijn? We gingen even op zoek naar de betekenis erachter.  Het oude voorwerp staat voor het leven dat de bruid achter zich laat. Ze neemt afscheid van haar leven als ongetrouwde vrouw en kiest voluit voor een toekomst met haar nieuwe echtgenoot. Je laat je ouderlijke nest achter. Dat verleden heeft je gemaakt tot wie je bent. Meestal wordt dan ook voor iets gekozen dat verwijst naar de tijd dat je bij je ouders hebt gewoond. Dat kan een sieraad zijn van je moeder of grootmoeder bijvoorbeeld, een geluksbrenger of een klein hangertje met een foto in van vroeger. Er wordt wel eens gezegd dat je best iets ‘leent’ bij een familielid of vriend die zelf gelukkig getrouwd is. Stel dat je iets kiest van je grootmoeder, dan neem je als het ware haar geluk over.

Out-of-the-box

Het blijkt voor veel bruiden toch een lastig item te zijn. Sommige moeders hebben nog een prachtige sluier in de kast hangen of een leuk haarspeldje, maar dat is niet overal zo. En een ouderwets accessoire toevoegen aan je o zo perfecte look op je huwelijksdag, dat is misschien niet wat je in gedachten had. Maar als je even out-of-the-box gaat denken, kom je meteen op ideeën. We helpen je even op weg. Het hoeft namelijk ook niet per se een sieraad te zijn van je moeder of grootmoeder, het kan ook een stukje stof zijn van het kostuum van je vader, een oude zakdoek van je opa… Je kan een stukje stof aan de binnenkant van je jurk laten naaien of ergens in verwerken. Ook je trouwvervoer, een oldtimer, kan ‘something old’ zijn. Of nog simpeler: een vleugje parfum van je mama of oma.

Wie echt niets kan vinden, kan ook ‘something old’ online aankopen. Op webshops gaan creatieve ondernemers aan de slag met oude sieraden en accessoires die ze verzameld hebben. Al is het altijd persoonlijker als je zélf iets kunt vinden bij je eigen familie natuurlijk. We zijn er zeker van dat dat wel lukt!

Something new

We kunnen het niet over ‘something old’ hebben, zonder ‘something new’ te vermelden. Gelukkig is dat een stuk eenvoudiger. Tijdens je huwelijk iets nieuws dragen, staat symbool voor de verbintenis met je echtgenoot en de wil om samen aan een toekomst te bouwen. Iets nieuws dragen is simpel. Je jurk is nieuw, je schoenen zijn nieuw, je juwelen… Er zal altijd sowieso wel iets nieuws in je hele outfit zitten. En wat zeker nieuw is? Je trouwringen natuurlijk.

‘Something borrowed’ is echt het excuus om in de kast van je vriendinnen te duiken. Of misschien zijn ze je wel voor. Veel vriendinnen geven ‘something borrowed’ als cadeautje op het vrijgezellenfeest. Zo is dat ook meteen in orde.

En nu nog die ‘something blue’ zo subtiel mogelijk verwerken. Een blauw accent past namelijk meestal niet bij je outfit. Het accessoire bij uitstek om dat blauw in te verbergen is dan ook de kousenband. Niemand die het ziet.

 

Tekst: Marlies Maddens / Foto: Unsplash