Ons brein maakt soms rare sprongen en dat kan ons op sociaal vlak in moeilijke situaties brengen. Maar die rare kronkels kunnen ons ook heel veel voordeel opleveren. Durf de situatie vanuit een ander standpunt bekijken, en je zal merken dat deze tips heel natuurlijk aanvoelen. Vanaf nu blijf je elke ‘awkward’ situatie de baas.

Eet kauwgom bij plotse stress

Als je in paniek slaat bij een of andere gebeurtenis, dan kun je je hersenen om de tuin leiden door kauwgom te knabbelen. Dat beweert althans Ryan Anderson, een Britse professor in de Psychologie in het tijdschrift Psychology Today. De logische verklaring hiervoor is dat je er helemaal niet zou aan denken om te kauwen op een stukje rubber als je zenuwen de pan uit swingen. Die kronkel in je brein kalmeert je grijze massa.

De truc met de spiegel

Deze tip lees je op Reddit.com. Zit je ergens aan de balie dan heb je vaak te maken met geïrriteerde klanten. Een fantastische oplossing is om een spiegel achter je te plaatsen. De lastige persoon die voor je staat wordt immers niet graag geconfronteerd met zijn eigen gelaatsuitdrukkingen wanneer hij uit zijn sloef schiet tegen een weerloze onthaalmedewerker.

Vermijd een woedeaanval van de ander

Het is veel makkelijker om boos te worden op iemand die niet zo heel dicht in je buurt is. Dat is de conclusie van veel psychologen. Verwacht je gedonder op de volgende werkvergadering? Neem de proef op de som en ga gewoon naast je baas zitten in plaats van ervoor.

Belonen werkt contraproductief

Als we ergens goed in zijn, dan is de reden meestal omdat we dat ook heel graag doen. Het maakt niet uit of we daar nu voor beloond worden of niet. De beloning an sich is dat we onze geliefde hobby of uitdagende taak mogen uitvoeren. Als je dan toch een beloning krijgt, dan kan de zogeheten intrinsieke motivatie plots wegvallen. Het gevaar bestaat dat je de interesse verliest in dat waar je net in uitblinkt. Het is natuurlijk altijd leuk om beloond te worden voor iets wat je goed gedaan hebt, maar laat dat niet de enige motivatie worden.

Aanleren, doen en doorgeven

Sta even stil bij deze logische denkwijze die zelfs door laureaten van de Nobelprijs onderschreven werd. De beste manier om nieuwe taken snel onder de knie te krijgen, is simpelweg door deze eerst goed uit te voeren en ze dan op jouw beurt aan te leren aan je collega. Om dit te doen ben je verplicht om de taak stap voor stap te analyseren waardoor je ze veel gemakkelijker onthoudt. Bovendien begrijp je het concept veel beter.